Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
2przepisyna
ciasta z
Przepisy zebrane przez: z

Spis treści

  • sernik wiedeński...3
  • Jogurtowe ciasto cytrynowe / Jogurtowa babka cytrynowa4

sernik wiedeński...

Autor: izaa_a
Przepisów: 525 Ocena: 18263
  • > 6 os.
  • 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 1 kg sera
  • 200g miękkiego masła
  • 10 jajek
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • rodzynki

Sposób przygotowania

1 Piekarnik nagrzać do 230st. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zmielić 2 razy.

2 Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ucierając dodać miękkie masło i stopniowo dodawać ser. Następnie wsypać proszek budyniów, dodać esencję waniliową i rodzynki obtoczone wcześniej w mące. Do masy serowej dodać pianę i delikatnie już łyżką wszystko wymieszać.

3 Całą masę przełożyć do tortownicy (24cm) wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i tak piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170st i piec sernik około godziny.

4 Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek pozostawić sernik na 10 minut. Następnie uchylić i pozostawić sernik do przestygnięcia na kolejne 10 minut. Posypać cukrem pudrem bądź polukrować lukrem…

Twoje notatki do przepisu

sernik wiedeński... Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.