Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
3przepisyna
ciastka
Przepisy zebrane przez: ewelinaer

Spis treści

  • baletki3
  • Faworki4
  • Maślane ciasteczka z marmoladą6

baletki

Autor: izaa_a
Przepisów: 502 Ocena: 17143
  • > 6 os.
  • 30 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 3 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • mak do posypania
  • 80 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • dżem do przełożenia

Sposób przygotowania

1 Z tej porcji składników wychodzą dwie piekarnikowe blaszki pojedynczych ciasteczek i dlatego najlepiej jest włączyć termoobieg i piec obie blaszki na raz.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C.




2 Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy na sztywną pianę!!! Następnie cały czas miksując stopniowo i powoli dodajemy cukier.
3 Dalej żółtka i dalej miksujemy. Mieszając już łyżką dodajemy przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszamy ją z masą.
4 Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nieduże kółeczka. Między ciastkami pozostawiamy niewielkie odstępy. Na końcu posypujemy ciasteczka makiem.
5 Pieczemy przez około 10 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Troszkę przywierają i trzeba je zdejmować delikatnie podwadzając nożykiem.
6 Po upieczeniu przekładamy ciasteczka dżemem lub marmoladą.

Twoje notatki do przepisu

baletki Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.