Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
ciasto
Przepisy zebrane przez: ciasto

Spis treści

  • Ciasto z kawą inką.3

Ciasto z kawą inką.

Autor: gogusia
Przepisów: 241 Ocena: 9158
  • 3-4 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • biszkopt: 3 jajka
  • 4 łyżki cukru zwykłego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kawy inki
  • dodatkowo: 2 śnieżki
  • 400 ml mleka zimnego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki kawy inki

Sposób przygotowania

1 Na biszkopt ubijamy białka na sztywno z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą. Wszystko delikatnie mieszamy. Blaszkę kwadratową o boku 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Na galaretkę kawowa rozpuszczamy łyżkę żelatyny w 300 ml wrzątku, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3 łyżki kawy mieszamy i zostawiamy by stężała.
Drugą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 60 ml wrzątku.
Na upieczony biszkopt dajemy ubitą na sztywno w 200 ml mleka jedną śnieżkę, dodajemy do niej pozostałą łyżkę kawy rozpuszczoną w łyżce wody oraz połowę rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny.
Drugą śnieżkę ubijamy na sztywno w 200 ml mleka i dodajemy pod koniec resztę żelatyny, wykładamy na poprzednią warstwę.
Na wierzch wylewamy prawie zakrzepniętą galaretkę z kawą.
Zamiast śnieżek i mleka możemy użyć śmietany 36 %, około 500 ml.

Twoje notatki do przepisu

Ciasto z kawą inką. Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.