Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
ciasto z bita śmietana
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Ciasto z bitą śmietaną i brzoskwiniami3

Ciasto z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Autor: irma
Przepisów: 220 Ocena: 7421
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 1i 3/4 szklanki mąki pszennej + 1,5 łyżeczki pr. do pieczenia
  • 1/2 kostki miękkigo masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • puszka brzoskwiń
  • 0,5l śmietany 30%
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 4-5 kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

1 Miękkie masło zmiksować na puch. W drugim naczyniu zmiksować do białości jajka z cukrem, dodać do masła i dalej miksować. Dodać jogurt , sok z cytryny i mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Połówki brzoskwiń przekroić jeszcze na pół. Blachę /23x35/ wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasto i poukładać na nim ćwiartki brzoskwiń.

2 Piekarnik nagrzać do 180st.C i wstawić ciasto. Piec ok.1 godziny. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

3 Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić. Śmietanę zmiksować na sztywno i cienką strużką wlewać zimną galaretkę. Wstawić do lodówki i gdy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach gorzką czekoladę. Ciasto jeszcze wstawić do lodówki do stężenia śmietany. Życzę SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Ciasto z bitą śmietaną i brzoskwiniami Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.