Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
26przepisówna
Ciasto z kremem
Przepisy zebrane przez: Bajka51

Spis treści

  • Ciasto Basia3
  • Beza z kremem kawowym4
  • Biszkoptowy " Dyplomacik"6
  • Tradycyjna krówka7
  • Truskawki w śmietanie – ciasto8
  • Pychotka z malinami10
  • Ciasto "pastelowe"12
  • Ciasto z kremem krówkowym.13
  • Leśny mech15
  • Biała Dama z nutą advokata17
  • ciasto "Zośka"18
  • Miętusek19
  • Murzynek z kokosową koroną20
  • ciasto cytrynowo-kokosowe...22
  • Ciasto z masą kokosową i galaretką24
  • ciasto marchewkowe z kremem…26
  • Rustykalne ciasto obłędnie cytrynowe27
  • Sezamowiec z chałwą28
  • Ciasto krówkowo - kakaowe30
  • Cytrynowa pokusa32
  • Ciasto kefirowe z czekoladową masą i polewą cukierkową.33
  • Pyszny biszkopt z kokosem i wiśniami 34
  • Torcik jogurtowy z owocami35
  • pyszny, łatwy truskawkowy torcik...37
  • Królewicz-pyszne ciasto z miodem39
  • Fale Dunaju z czereśniami z likieru40

Ciasto Basia

Autor: Agusiowesmakolyki
Przepisów: 192 Ocena: 2062
  • > 6 os.
  • 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 1 litr śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Nasączenie:
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 pełne łyżeczki cukru
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania

1 Białka ubić ze szczypta soli, następnie powoli wsypywać cukier. Dodać żółtka, cały
czas ubijając. Do masy jajecznej wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Zmiksować chwilę mikserem na najniższych obrotach, następnie wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni, 25-30 minut.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Górną część ciasta obrócić wierzchem do dołu. Wtedy będziemy mieli równą powierzchnie na górze.


2 Do szklanki wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier.
Wymieszać i nasączyć dolny blat ciasta.

Śmietanę ubić na gęsty krem z cukrem waniliowym.
Część śmietany wyłożyć na nasączony blat ciasta.
Rozsmarować i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostała śmietanę i wyrównać powierzchnię. Wstawić na około godzinę do lodówki.
Przygotować polewę. Do rondelka wrzucić masło, połamaną na kawałki czekoladę i wlać mleko. Podgrzać, mieszając do powstania jednolitej polewy. Gotową polewę odstawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
Uważajcie, żeby za bardzo nie wystudzić, bo zrobi się za gęsta i ciężko będzie udekorować ciasto.
Tak przygotowana polewą, zrobić na cieście esy floresy :)
Ciasto wstawić ponownie do lodówki i chłodzić kilka godzin, najlepiej całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Ciasto Basia Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.