1
Białka ubić ze szczypta soli, następnie powoli wsypywać cukier. Dodać żółtka, cały
czas ubijając. Do masy jajecznej wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Zmiksować chwilę mikserem na najniższych obrotach, następnie wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni, 25-30 minut.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Górną część ciasta obrócić wierzchem do dołu. Wtedy będziemy mieli równą powierzchnie na górze.
2
Do szklanki wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier.
Wymieszać i nasączyć dolny blat ciasta.
Śmietanę ubić na gęsty krem z cukrem waniliowym.
Część śmietany wyłożyć na nasączony blat ciasta.
Rozsmarować i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostała śmietanę i wyrównać powierzchnię. Wstawić na około godzinę do lodówki.
Przygotować polewę. Do rondelka wrzucić masło, połamaną na kawałki czekoladę i wlać mleko. Podgrzać, mieszając do powstania jednolitej polewy. Gotową polewę odstawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
Uważajcie, żeby za bardzo nie wystudzić, bo zrobi się za gęsta i ciężko będzie udekorować ciasto.
Tak przygotowana polewą, zrobić na cieście esy floresy :)
Ciasto wstawić ponownie do lodówki i chłodzić kilka godzin, najlepiej całą noc.