Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
8przepisówna
desery
Przepisy zebrane przez: Helcia86

Spis treści

  • Sernik krówkowy3
  • Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą 5
  • Muffiny z jogurtem7
  • Tort cappuccino9
  • Czekoladowe ciasto na mące razowej10
  • Chałwowo-kawowe muffinki12
  • Mus czekoladowy z malinami14
  • KOKOSANKI Z MIGDAŁOWĄ NUTĄ15

Sernik krówkowy

Autor: fiolinea
Przepisów: 56 Ocena: 1198
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 20 sztuk herbatników
  • 60 g masła 82%
  • 1 kg mielonego naturalnego białego sera
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmak)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 10 szt. cukierków krówek

Sposób przygotowania

1 Herbatniki rozdrabniamy za pomocą wałka lub moździerza. Masło roztapiamy w garnuszku - studzimy i dodajemy do herbatników. Dno tortownicy wykładamy pergaminem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Na dno wysypujemy herbatniki połączone z masłem i ugniatamy palcami - tak aby wyrównać powierzchnię. Tortownicę wkładamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 130°C.
2 Biały ser wykładamy do dzieży miksera i dodajemy masę krówkową, jajka i mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy na niskich obrotach do czasu połączenia się składników.

Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wygładzamy szpatułą. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 80-90 minut. Gdy ciasto wystygnie wkładamy je na kilka godzin (lub najlepiej na noc) do lodówki.
3 Przed podaniem dekorujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej następnie wylewamy na deskę do krojenia (najlepiej plastikową lub szklaną). Czekamy aż czekolada wystygnie i zrobi się twarda. Następnie za pomocą krajalnicy do sera lub noża wykrawamy wiórki. Krówki kroimy na 3 części. Dekorujemy wiórkami i kawałkami krówek sernik.

Sernik przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Sernik krówkowy Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.