Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
16przepisówna
Dietetyczne
Przepisy zebrane przez: Magdallena

Spis treści

  • Cukinia w cieście.3
  • Cukinia faszerowana pomidorem i serem feta4
  • Młoda kapusta na gęsto z koperkiem5
  • Pomidory nadziewane awokado7
  • Pomidory nadziewane makaronem9
  • jarski obiad...10
  • Kotlety z kiszoną kapustą11
  • Carpaccio z buraka13
  • Faszerowane buraki14
  • Smazone kwiaty dyni i cukinii15
  • Smazone ziemniaki z papryka16
  • Porcja warzyw18
  • Szybkie śniadanie: smażone grzyby enoki z jajkiem sadzonym 20
  • Placuszki z cukini21
  • Placuszki z kalafiora z serem22
  • Aromatyczne warzywa pieczone z czosnkiem i rozmarynem24

Cukinia w cieście.

Autor: agnes72
Przepisów: 815 Ocena: 5514
  • 3-4 os.
  • 30 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 1 młoda cukinia 700 g,
  • sól,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

1 Cukinię całą razem ze skórą i pestkami ( ale tylko w przypadku gdy jest młodziutka ). Umyć ją i odciąć końcówki. Pokroić w krążki około pół centymetra i każdy osobno posolić, odstawić aby cukinia zmiękła. Jak już widać wodę w cukinii odlać ją, ( to woda z cukinii która powstała po nasoleniu krążków ).

2 Do miski wbić całe jajka, wsypać mąkę i wlać mleko można dodać szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem do połączenia się ze sobą wszystkich składników.

3 Do gotowego wymieszanego ciasta wkładać krążki z cukinii z których odlaliśmy wodę. Na patelnię wlać oleju tak aby było zakryte dno patelni, ułożyć krążki z cukinii nasączone w cieście i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.

4 Taka usmażona cukinia w cieście to świetna przekąska np. gdy oglądamy telewizję. Nie wchłaniają dużo tłuszczu. Taką cukinię można jeść jako dodatek do kanapki. Kto uwielbia cukinię polubi również ją w takiej wersji.

Twoje notatki do przepisu

Cukinia w cieście. Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.