Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
54przepisyna
Do kawki
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Sernik gotowany na miodowym cieście3
  • Wiśniowy poemat5
  • Polewa czekoladowa utwardzona7
  • Szybka babka z mikrofali8
  • Rożki z jabłkami10
  • Kruche ciasteczka ze skwarek12
  • Rolada z kremem kawowym14
  • Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną16
  • Tort Raffaello 17
  • Katarzynka18
  • Szarlotka delikatna19
  • Tort Marcello21
  • biszkopt rzucany.... 23
  • Michalinka25
  • Przekładaniec jabłkowo-serowy.26
  • Ciasteczka jabłkowo cynamonowe28
  • Miętusek29
  • Ciasteczka z kleiku ryżowego z powidłami śliwkowymi 31
  • Zakręcone pączki angielskie Yum Yums.33
  • Szarlotka na kruchym cieście.34
  • ciastka35
  • Sernik wiedeński36
  • Ciasto z wiśniami37
  • zakręcona brioszka...38
  • Torcik truskawkowy39
  • Drożdżówki z jagodami.41
  • Rożki łakomczucha43
  • Ciasto krówka z orzechami prażonymi45
  • Bogini wenus47
  • Sernik gotowany49
  • Puszyste ciasto51
  • Ciasteczka kawowe53
  • Toffi z masą kokosową i orzechami 55
  • Placek grylażowy56
  • Mus truskwkowy otulony kawowym biszkoptem w chmurce śmietanowo-czekoladowej57
  • Kawowo-czekoladowy58
  • Tort cappuccino59
  • Szybka babka61
  • Babka kukurydziana62
  • Ciasto zebra64

Rożki z jabłkami

Autor: irma
Przepisów: 220 Ocena: 7433
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 30 dkg. mąki pszennej
  • 25 dkg. zmielonego twarogu
  • 10 dkg. margaryny
  • 2 żółtka + 1 całe jajko + 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka najlepiej kwaskowe + rum + 1 op. cukru wanliowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

1 Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Zalać rumem wymieszanym z cukrem waniliowym.
2 Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia ser, margarynę i posiekać do połączenia składników.Żółtka, cukier i śmietanę ubić na jednolitą masę.Masę jajeczną dodać do mąki i zagnieść ciasto. Powinno być lśniące i elastyczne. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
3 Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość 0,5cm. i wykrawać foremką kwadraty.
4 Kawałki jabłka układać po przekątnej kwadratu i zlepić ze sobą dwa przeciwne rogi ciasta.
5 Rozbełtanym jajkiem posmarować wierzch ciastek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w tem.180 st.C ok. 25 minut.
6 Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Rożki z jabłkami Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.