Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
28przepisówna
Do wypróbowania
Przepisy zebrane przez: Lulinka

Spis treści

  • Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym3
  • Blok czekoladowy4
  • Śledzie po wileńsku 5
  • Knedle jaglane z dynią6
  • Pudrowane biszkopty z masą krówkową.7
  • Koktajl pogromca tłuszczu :) 9
  • Cytrynowo-czekoladowa tarta11
  • biszkopt rzucany.... 12
  • Kefirowe Beaty.14
  • Ciasto z ciepłymi lodami15
  • Naleśnikowa zapiekanka 16
  • szybkie pączusie z mascarpone18
  • Sernik gotowany20
  • Ciastka z jabłkami 21
  • Pasta rybna z zieloną pietruszką22
  • Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi23
  • Leniwa Frittata24
  • ciasto czekoladowe z bananami26
  • Drożdżówki z truskawkami.27
  • kruche ciasteczka na piwie (wspaniałe)28
  • Jabłecznik30
  • Jabłkowo-orzechowe ciasto32
  • Puszysty sernik34
  • Brazylijskie ciasto bananowe36
  • Mpourekakia - greckie ciastka z nadzieniem ryżowym37
  • Tarta śliwkowo- migdałowa39
  • Tort orzechowy (bez mąki)41
  • Wietnamskie cisto bananowe43

Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym

Autor: Futka
Przepisów: 994 Ocena: 27533
  • 3-4 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 szklanki ekspandowanego amarantusa
  • 500 g pieczarek
  • 3 białe cebule
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 180 g jogurtu greckiego
  • mąka
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • PRZYPRAWY:
  • sól morska
  • cząber
  • czarny pieprz
  • koperek suszony

Sposób przygotowania

1 Cebule kroimy w kostkę i szklimy je na oleju rzepakowym. Przekładamy do miseczki.

2 Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy do momentu odparowania wody.

* Pieczarki smażymy na patelni, na której wcześniej szkliliśmy cebule.

Pieczarki odkładamy do naczynia i studzimy.

3 Następnie 1 szklankę ekspanowanego amarantusa zalewamy połową szklanki mleka i przystępujemy do przygotowania kotlecików.

4 W maszynce do mięsa mielimy piersi z kurczaka, oczyszczone wcześniej z błonek i włókien wraz z:

- 4 łyżkami zeszklonej cebulki,
- 2 łyżkami podsmażonych pieczarek,
- 2 ząbkami czosnku,
- oraz amarantusem namoczonym w mleku.

5 Do zmielonych składników dodajemy 1 jajko, 1 łyżeczkę koperku, 0,5 łyżeczki cząbru, szklankę suchego amarantusa ekspanowanego i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem.

6 Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy delikatnie w mące* i smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym.

* w wersji bezglutenowej polecam mąkę gryczaną

7 Usmażone kotleciki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

8 Następnie do gotującego się bulionu drobiowego (rosołu z kury) wrzucamy odsączone z oleju kotleciki i gotujemy przez około 10 minut.

9 Po tym czasie wyciągamy kotleciki, a do bulionu dodajemy pozostałą część zeszklonej cebulki, podsmażonych pieczarek oraz jogurt grecki. Zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.

Do zmiksowanej masy dodajemy posiekany drobno świeży koperek i zagotowujemy.

* w razie konieczności sos doprawiamy solą morską

Na koniec do powstałego sosu ponownie wkładamy kotleciki i gotowe!

10 Kotleciki w sosie pieczarkowo - koperkowym podajemy z lekką sałatką np. ze świeżej rukoli lub szpinaku baby.

Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.