Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
3przepisyna
Dodatki
Przepisy zebrane przez: JoAnkaW

Spis treści

  • Pesto miętowe z kawałkami nerkowca3
  • Pesto z jarmużu4
  • Pesto z pokrzywy6

Pesto miętowe z kawałkami nerkowca

Autor: Futka
Przepisów: 993 Ocena: 27483
  • 3-4 os.
  • 30 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 1 duży pęczek świeżej mięty
  • 1 drzewko bazylii
  • 70 g orzechów nerkowca
  • 70 g startego sera Kolumb
  • 3 ząbki czosnku (najlepiej młodego)
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • + makaron pełnoziarnisty np. penne

Sposób przygotowania

1 Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu na tyle, aby zostawić niewielkie kawałki.

Ser Kolumb ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Listki mięty oraz bazylii przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 3 ząbki czosnku, część oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia, ale nie do powstania jednolitej papki.
2 Następnie do rozdrobnionych ziół dodajemy starty ser Kolumb, orzechy nerkowca oraz pozostałą część oliwy z oliwek i jeszcze przez chwilę miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników (na tym etapie zamiast miksować możemy także składniki wymieszać dokładnie łyżką).

Na sam koniec pesto doprawiamy solą morską i dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

3 Gotowe pesto świetnie komponuje się z pełnoziarnistym penne, ugotowanym al dente.

Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Pesto miętowe z kawałkami nerkowca Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.