1
Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu na tyle, aby zostawić niewielkie kawałki.
Ser Kolumb ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Listki mięty oraz bazylii przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 3 ząbki czosnku, część oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia, ale nie do powstania jednolitej papki.
2
Następnie do rozdrobnionych ziół dodajemy starty ser Kolumb, orzechy nerkowca oraz pozostałą część oliwy z oliwek i jeszcze przez chwilę miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników (na tym etapie zamiast miksować możemy także składniki wymieszać dokładnie łyżką).
Na sam koniec pesto doprawiamy solą morską i dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
3
Gotowe pesto świetnie komponuje się z pełnoziarnistym penne, ugotowanym al dente.
Życzę smacznego! :)
Twoje notatki do przepisu
Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.