Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
19przepisówna
Domowe wędliny
Przepisy zebrane przez: Ivette

Spis treści

  • Kiełbasa domowa wędzona I3
  • Pyszny drobiowy pasztet4
  • Boczek rolowany5
  • Boczek pieczony6
  • Pasztet z orzechami włoskimi8
  • Pasztet w kolorowym pieprzu10
  • Pasztet12
  • Pasztet13
  • Mielonka własnej roboty 15
  • Domowa kiełbasa (biała lub wędzona)16
  • Mielonka domowa18
  • Szyneczka pieczona (domowa)19
  • Domowa gotowana szynka20
  • Szynka tygodniówka21
  • Szynka glazurowana23
  • Wędliny domowe- pieczony baleron24
  • Domowe wędliny - schab suszony w ziołach25
  • Domowe wędliny - pieczony baleron w ziołach27
  • Domowe wędliny - baleron parzony29

Boczek rolowany

Autor: irma
Przepisów: 220 Ocena: 8042
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • boczek surowy w miare cienki, 1,5-2 kg.
  • czosnek, cała główka
  • papryka słodka w proszku
  • oregano
  • majeranek
  • cebula, 4 szt.
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

1 Boczek dobrze umyć, osuszyć i natrzeć dużą ilością przypraw z obu stron. Cebulę pokroić w plastry i obłożyć gęsto boczek.. Przykryć folią aluminiową i wstawić w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień zdjąć z boczku cebulę i zwinąć w rulon dość ściśle. Bawełnianą nicią najlepiej szpagatem związać boczek i wsunąć do rękawa do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C /termoobieg/ i piec pół godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni. Piec dalej jeszcze ok.1 godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć folię, w której jest boczek, aby ładnie się zarumienił. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Boczek rolowany Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.