Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
124przepisyna
Domowe wędliny
Przepisy zebrane przez: mireknowacki

Spis treści

  • Pasztet ze śliwkami3
  • Szynka pieczona moczona w solance5
  • Pasztet z kaczki z orzechami i suszonymi śliwkami.6
  • Pasztet z kaczki z galaretką porzeczkową7
  • Pasztet z gęsiny8
  • Pieczeń z Mięsa Mielonego z Pieczarkami.9
  • Pieczeń 10
  • Rolada z Piersi Indyka Nadziana Pieczarkami.12
  • Schab domowy z suszonymi pomidorami13
  • Szynka z galaretką w słoiczku.14
  • Wyluzowany kurczak nadziewany pasztetem16
  • Pasztet drobiowy w boczku18
  • Tuszonka wieprzowa w słoiku.20
  • Drobiowa mozaika z czerwonym ryżem, szpinakiem i kukurydzą21
  • Mozaika drobiowa na kanapki23
  • Karkówka pieczona w soli25
  • Drobiowy pasztet w cieście27
  • Smalec ze skwarkami z kaczki.29
  • Karkówka gotowana do kanapek.31
  • Domowa wędlina - kruchy schab gotowany 10 minut33
  • Pasztet z wędzoną makrelą34
  • Przysmak śniadaniowy w słoiczkach.36
  • Pasztet z podrobów drobiowych i warzyw.38
  • Karkówka z egzotyczną nutką 40
  • Pasztet wieprzowy z suszonymi pomidorami.41
  • Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową42
  • Domowa kiełbaska.43
  • Pasztet wieprzowy, pikantny o smaku papryki.44
  • Pasztet wieprzowy w słoiku.46
  • Kiełbasa Swojska w słoiczkach.47
  • Domowy pasztet wiejski wg. Magdy Gessler49
  • domowa drobiowa wędlina50
  • Pasztet z piersi kurczaka oraz warzyw.51
  • Kiełbasa Krakuski w słoiczkach.52
  • Konserwa mięsna z karczku i boczku ze słoja.53
  • Karczek pieczony w soli54
  • Kiełbasa lisiecka w słoiczku.55
  • Mielonka z łopatki i karczku.57
  • ala salcesonik ;-)59
  • Galantyna z kurczaka z szynkowaru61

Pasztet ze śliwkami

Autor: Kardamonovy
Przepisów: 462 Ocena: 9314
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • kurczak o wadze 2 kg
  • 750 g łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka (z rosołu)
  • 1 korzeń pietruszki (z rosołu)
  • mały kawałek selera (z rosołu)
  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 jajka
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki rosołu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 20 suszonych śliwek
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania

1 Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę (ja właśnie nastawiłam barszcz na sylwestra). Łopatkę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy do zrumienienia. Na tej samej patelni rumienimy obrane kawałki cebuli i czosnek. Łopatkę, cebule, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, czyścimy ją jakby z resztek smażenia, wszystko wlewamy do naczynia z łopatką. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Chleb razowy zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę (bez liści laurowych i ziela) i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego śliwki, przyprawy, poszatkowany rozmaryn, namoczony chleb razem z rosołem, jajka. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy. Mięso przekładamy do foremek wysmarowanych olejem do 2/3 wysokości i pieczemy godzinę w 200 stopniach.
Taka ilość mięsa zmieściła mi się do dwóch foremek o wymiarach:
1 - dł. 36 cm, szer. 12 cm, wys. 7 cm,
2 - dł. 21 cm, szer. 10 cm, wys. 5 cm.

Twoje notatki do przepisu

Pasztet ze śliwkami Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.