Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
4przepisyna
drożdżowe
Przepisy zebrane przez: xagness

Spis treści

  • Langosz3
  • zlabia4
  • kule śniegowe, schneeballen …5
  • Drożdżówka z kakao.6

Langosz

Autor: ciacho50
Przepisów: 547 Ocena: 7607
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • zaczyn;
  • 3 dkg drożdży, 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki letniego mleka, 4 łyżki maki

Sposób przygotowania

1 3 dkg drożdży
2 łyżeczki cukru
1/3 szklanki letniego mleka
4 łyżki maki
Z podanych składników robimy zaczyn. Czyli mieszamy je ze sobą i przykrywamy ściereczką na 15 minut.



2 Po 15-tu minutach do zaczynu dodajemy 3 średnie ziemniaki(ugotowane, zimne, przeciśnięte przez praskę)
Około 500 g przesianej mąki
2 łyżki oleju
łyżeczkę soli
1 szklankę letniego mleka.
Wyrobić ciasto. Gdy będzie za gęste można dolać jeszcze troszkę mleka.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po godzinie formować placki. Należy smażyć na głębokim oleju z obu stron. Nie trzeba długo smażyć.
Bardzo łatwo dopiekają się nawet w środku.

Twoje notatki do przepisu

Langosz Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.