Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
Drożdżowiec
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Drożdżowiec niezawodny3

Drożdżowiec niezawodny

Autor: DoEatYourselfPL
Przepisów: 11 Ocena: 111
  • 5-6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • tanie

Składniki:

  • - 1 kg mąki tortowej lub luksusowej,
  • - 3/4 szklanki cukru,
  • - 18 dag masła,
  • - 0,5 litra mleka,
  • - 4 jaja,
  • - 7 dag drożdży,
  • - szczypta soli,
  • - cukier waniliowy lub ziarenka z wanilii,
  • - skórka pomarańczowa kandyzowana.

Sposób przygotowania

1 Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy lub wanilię; mieszamy.
2 W jednym rondelku rozpuszczamy masło i zostawiamy do przestygnięcia (nie może być zbyt gorące, aby nie zabić drożdży w cieście). W drugim garnku podgrzewamy mleko, aby było letnie i rozprowadzamy w nim drożdże, chwilę czekamy, aż zaczną pracować.
3 Do suchych składników dodajemy teraz jaja, mleko z drożdżami oraz rozpuszczone masło. Wyrabiamy całość energicznie na jednolitą masę, dodając na końcu skórkę pomarańczową. Teraz pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 20-30 minut (aż podwoi swoją objętość) w misce przykrytej ściereczką (w tym czasie zagniatamy kruszonkę z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego).
4 Po tym czasie jeszcze raz krótko przerabiamy ciasto i dzielimy na dwie równe części, które umieszczamy w dwóch dużych foremkach keksówkach wysmarowanych oliwą z oliwek, posypujemy kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ważne jest aby ciasta nie stały zbyt blisko siebie i nie skleiły się ze sobą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wstawiamy ciasta i pieczemy ok. 50 minut na 1. poziomie od dołu bez termoobiegu.
5 Po upieczeniu pozostawiamy drożdżowce w foremkach do ostygnięcia… a potem już możemy zajadać, popijając ciepłym mlekiem .Sekretem niezawodności tego drożdżowca jest ścisłe trzymanie się przepisu.

Twoje notatki do przepisu

Drożdżowiec niezawodny Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.