Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
90przepisówna
drugie dania
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Roladki z mięsa mielonego z kapustą kiszoną i pieczarkami3
  • Gulasz z karkówki w sosie warzywnym5
  • Soczyste żeberka6
  • Gulasz wyśmienity7
  • Kotlety mielone z groszkiem8
  • Kotleciki z kapusty i pieczarek 10
  • Kurczak KFC (nuggetsy)12
  • kluski leniwe13
  • Kotlety de volaille z serem i pieczarkami14
  • Łazanki z mięsem16
  • Roladki z mięsa mielonego 17
  • Ryba według mamy Marysi19
  • Udka kurczaka w marynacie ketchupowej21
  • Krokiety z pieczarkami22
  • Prażuchy smażone z sosem czosnkowym 24
  • Kotlety z ziemniaków25
  • Chrupiące skrzydełka 27
  • Leczo z cukinii z mięsem mielonym28
  • Gołąbki bez zawijania29
  • pierogi z truskawkami... 31
  • Wątróbka drobiowa w sosie jogurtowym33
  • Frykadelki domowe35
  • szybkie gołąbki... 36
  • Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym 38
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym39
  • Swojskie kluchy41
  • De volaille43
  • Krokiety z kapustą i grzybami44
  • Roladka z kurczaka "ala" po śląsku45
  • Hot wings jak z KFC 46
  • Mielone paprykowo-pieczarkowe47
  • węgierskie leczo na obiad i do słoika;)48
  • Potrawka z kurczaka49
  • kotlety z grzybow lesnych mojej mamusi51
  • Karkówka duszona w sosie własnym53
  • Żeberka w sosie własnym55
  • Wątróbka Pyzata Chata56
  • Domowe kopytka.57
  • Królik w winno-cytrynowym sosie59
  • Kotlety ziemniaczane z pieczarkami61

Łazanki z mięsem

Autor: BEATA1978
Przepisów: 717 Ocena: 47885
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • makaron łazanki 500g
  • świeża biała kapusta 1 kg
  • mięso wieprzowe mielone (u mnie z łopatki) 70 dkg
  • smalec 2 łyżki
  • cebula 1 sztuka
  • pieprz czarny mielony, sól

Sposób przygotowania

1 Kapustę obrać z pierwszych, gorszych liści, przekroić na połowę, wyciąć głąb*. Kapustę wrzucić na gotującą, lekko osoloną wodę, gotować do miękkości. Następnie odcedzić, pozostawić na sicie do wystudzenia.
W czasie gdy kapusta stygnie możemy zabrać się za przygotowanie mięsa. Należy go podsmażyć na smalcu, przyprawić solą i pieprzem, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Mięso odstawić na chwilę z palnika.
Zimną kapustę odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody zgromadzonego w liściach kapusty, następnie na deseczce drobno ją posiekać. Tak przygotowaną dodać do mięsa z cebulą, podsmażać kilka minut, aby kapusta lekko nam się przyrumieniła.
Łazanki ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, połączyć z mięsem i kapustą. Całość posolić, posypać obficie pieprzem. Wszystko razem wymieszać i zapiekać przez 10 minut.

Łazanki smakują fantastycznie, gdy popijemy je czerwonym barszczem.

*Głąb z kapusty usuwamy w 90 %, resztę zostawiamy po to, aby liście kapusty nam się zupełnie nie rozpadły, zwłaszcza w gotowaniu.


2 Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Łazanki z mięsem Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.