Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
2przepisyna
ewa wachowicz
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Placek z rabarbarem i budyniem3
  • Lazania z mięsem i pieczarkami5

Placek z rabarbarem i budyniem

Autor: marysia11082
Przepisów: 82 Ocena: 1777
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • Kruche ciasto
  • mąka tortowa 3 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • margaryna lub masło 1 kostka
  • śmietana 3 łyżki
  • jaja 1 całe 2 żółtka
  • proszek do piecz. 1 łyżeczka
  • Rabarbar
  • Oczyszczony i pokrojony rabarbar zasypać połową szkl cukru odłożyć aby puścił jak najwięcej soku

Sposób przygotowania

1 Zrobić ciasto z podanych składników i włożyć do schłodzenia /ok 1 godz/.
2/3 ciasta wyłożyć blachę.
podpiec spód/10-15 min/


2 Rabarbar odcisnąć z soku zostawiając sok ./u mnie było ponad 1 szkl/
Gotujemy budyń z soku i mleka / na dwa budynie ma być w sumie 3 szkl/ dodajemy cukier 0,5 szkl i rabarbar chwilę gotujemy i wylewamy na podpieczony spód ciasta


3 Resztę ciasta zetrzeć na wierzch .

4 Ciasto włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 40-45 minut po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Placek z rabarbarem i budyniem Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.