Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
32przepisyna
felek
Przepisy zebrane przez: felek

Spis treści

  • Najpopularniejsze przepisy 2017 roku3
  • Kulki rybne w zalewie octowo-pomidorowej6
  • kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym8
  • Calzone - drożdżowe pierogi z piekarnika z kurczakiem i brokułem10
  • Calzone z salami i pieczarkami11
  • Wielkanocna sałatka teściowej13
  • Sałatka z brokułem i kurczakiem14
  • Kluski z kapustą i suszonymi grzybami15
  • Surówka z czerwonej kapusty16
  • Sałatka z pieczarkami18
  • Ciasto Kukułka bez pieczenia19
  • Kurcze nać20
  • surówka z młodej kapusty21
  • Filety zapiekane z serem i pomidorami22
  • Młoda kapusta przepis :)24
  • Wątróbka w sosie musztardowym25
  • Schab pod smaczną pierzynką26
  • Pieczone oponki28
  • Idealna pizza na cienkim cieście29
  • KEKS30
  • Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi32
  • Mielone w pieczarkach34
  • Katarzynka35
  • Leśny mech36
  • Sernik z wiśniami38
  • Faworki40
  • Barszcz ukraiński42
  • Boczek pieczony44
  • Biszkopt do tortów46
  • Oponki48
  • Piegusek z kremem budyniowym w polewie czekoladowej50
  • Klopsiki na parze51
  • ciasto poduszkowiec…53

Kulki rybne w zalewie octowo-pomidorowej

Autor: gotowaniepomojemu
Przepisów: 113 Ocena: 865
  • 5-6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza (lub innej ryby)
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz i sos sojowy do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1500 ml wody
  • 200 ml octu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 50 ml przecieru pomidorowego
  • kilka listków laurowych i ziela angielskiego

Sposób przygotowania

1 Rybę umyć, osuszyć i zmielić na maszynce na grubych oczkach razem z jedną cebulą. Dodać pozostałe składniki (jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, sok z połowy cytryny, sól, pieprz i sos sojowy do smaku) i dokładnie wymieszać. Ręce delikatnie zmoczyć wodą i formować niewielkie kulki, które następnie panierujemy w bułce tartej. Gotowe kulki smażymy na oleju i przekładamy do naczynia, w którym będą się marynować.
2 Następnie zrobić zalewę. Zagotować wodę, dodać ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i chwilę gotować. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać do niej przecier pomidorowy i chwilę smażyć. Na koniec wlać na patelnię zalewę octową, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Letnią zalewą zalać kulki rybne i odłożyć na noc do lodówki.

Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Kulki rybne w zalewie octowo-pomidorowej Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.