Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
Filet w sosie śmietanowym
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Soczysty filet w sosie śmietanowo - pietruszkowym3

Soczysty filet w sosie śmietanowo - pietruszkowym

Autor: szczotka_od_kija
Przepisów: 56 Ocena: 2768
  • 1-2 os.
  • 15 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • ulubione przyprawy mięsne
  • mleko zagęszczone niesłodzone 4%
  • świeża natka pietruszki
  • sól
  • coś do zagęszczenia sosu- ja użyłam kleiku kukurydzianego mojego synka:)

Sposób przygotowania

1 Fileta umyłam i przekroiłam wzdłuż na 2 cieńsze kawałki, porządnie obsypałam mięsnymi przyprawami i odstawiłam do lodówki na 30 minut (najlepiej jak mięsko poleży sobie przez noc w przyprawach).
2 Rozgrzałam patelnię teflonową, wrzuciłam na nią oba kotlety, a po 10 sekundach zalałam je niewielką ilością wody- tak, by na dnie było ok. 0,5 cm wody. Całość przykryłam szklaną przykrywką (by widzieć co się dzieje) i czekałam do momentu, aż kotlety będą ścięte na warstwie wierzchniej (czasem trzeba je podlać odrobiną wody, w przeciwnym razie będą miały aromat spalenizny:P). Wtedy szybko odwróciłam je na drugą stronę- dosłownie na 10 sekund i gotowe.
3 Do tego sosik: Śmietankę podgrzałam w małym rondelku dodając do niej posiekaną natkę pietruszki i doprawiając solą. Na koniec zagęściłam niewielką ilością kleiku kukurydzianego i gotowe:)
A w smaku obłędne:)

Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Soczysty filet w sosie śmietanowo - pietruszkowym Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.