Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
Gulasz
Przepisy zebrane przez: Bigos

Spis treści

  • Placek po węgiersku3

Placek po węgiersku

Autor: LIDECZKA
Przepisów: 255 Ocena: 18177
  • 3-4 os.
  • 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • szynka wieprzowa, 0,5 kg
  • papryka czerwona (+kawałek suszonej chili), 1
  • marchew duża, 1
  • sól, pieprz, ziele angielsie, liśc laurowy
  • ziemniaki, ok. 2 kg
  • Jaja, 2-3
  • Mąka pszenna, 3 łyżki
  • olej do smażenia
  • śmietana (12%)
  • czerwona papryka w proszku
  • mąka pszenna + masło na zasmażkę
  • czosnek do sosu (jeśli ktoś lubi)
  • koncentrat pomidorowy, ok. 1 łyżka

Sposób przygotowania

1 Umyte mięso pokroic w grubą kostkę, oprószyc solą i papryką. Zezłocic na oleju.
2 Paprykę pokroic w paski, marchew w plasterki, cebulę w piórka i dodac do mięsa. Razem podsmażyc. Podlac wodą, dodac przyprawy i koncentrat, dusic do miękkości.
3 Z mąki i masła przygotowac zasmażkę, dodac do sosu mięsnego. Gotowac na wolnym ogniu do zagęszczęnia.
4 Obrane i umyte ziemniaki zetrzec na drobnej tarce. Dodac jaja, mąkę, przyprawic solą. Wymieszac. Z ciasta smażyc placki z obu stron na złoto (o śr. ok. 20cm i grubości 1 cm).
5 Gotowy placek wyłoc na talerz, delikatnie zwilżyc samym sosem, złożyc na pół, polac sosem z kawałkami mięsa. Na środku wyłożyc dużą łyżkę śmietany i posypac papryką w proszku. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Placek po węgiersku Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.