Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
indyk
Przepisy zebrane przez: elmokrokodylek

Spis treści

  • Rolada z indyka3

Rolada z indyka

Autor: Kardamonovy
Przepisów: 465 Ocena: 10795
  • 3-4 os.
  • 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • 700 g piersi z indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania

1 Z piersi odcinamy polędwiczkę, nie będzie nam potrzebna. Pierś przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na płat o grubości około 1,5 cm. Nacieramy rozdrobnionym czosnkiem i posypujemy przyprawami z obu stron. Mięso ściśle zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Po tym czasie obsmażamy je na oleju rzepakowym, wkładamy do rękawa foliowego, smarujemy masłem i pieczemy około godziny w 200 stopniach. Po upieczeniu mięso odstawiamy, żeby sobie odpoczęło. Jak za wcześnie zaczniecie je kroić, wypłynął z niego wszystkie soki. A właśnie, soki... nie wylewajcie sosu, który powstał z pieczenia, będzie idealnie pasował np. do kanapek z pieczonym indykiem.

Twoje notatki do przepisu

Rolada z indyka Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.