Wiosenna sałatka obiadowa (z młodymi ziemniakami, ogórkami małosolnymi i kiełbasą)31
Fasolka po bretońsku33
Zupa fasolowa na wędzonce.35
Pieczonki (prażonki) z piekarnika36
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mięsnymi kawałkami38
Zupa pikantna z żołądków Indyka40
Żurek z kiełbaską41
Szybka zupa fasolowa z kiełbasą43
Barszcz na wodzie z ogórków kiszonych44
Morawska zupa ziemniaczana 46
Kwaśnica z kiełbasą47
Grochówka na wędzonce.49
Zupa meksykańska z kiełbasą51
Zupa gulaszowa po kolożwarsku52
Boranija54
Fasolka po bretońsku wg Magdy Gessler55
Zupa z klopsami i łazankami.56
Zupa krem z selera z ziemniaczanymi talarkami57
Wieprzowina po burgundzku58
Chłopski garnek - danie jednogarnkowe z kiełbasą59
Zupa fasolowo-ziemniaczana.61
Pikantno rozgrzewająca zupa
Autor: cytrynkaaa
Przepisów: 49 Ocena: 770
5-6 os.
60 min
średnie
przystępne
Składniki:
łopatka wieprzowa chuda, 0,5-0,7kg
kolorowa papryka ( zielona pomarańczowa czerwona zółta), po 1 dużej szt z każdego koloru
cebula i cebula czerwona, po 1 szt dość dużej
przecier pomidorowy, kartonik 0,5l
fasolka czerwona, 1 puszka
czosnek, 2 ząbki
bulion, 2 szklanki
papryka mielona ostra / słodka, 1łyżka / 2 łyżki
mieszanka do gulaszu, łyżka
sól, pieprz, do smaku
makaron kokardki, ilość wg uznania
Sposób przygotowania
1
mięso pokroić w cienkie paseczki / małe kawałki. Cebulę poszatkować w piórka, paprykę pokroić w paski, fasolkę odsączyć z zalewy.
2
Mięso podsmażamy na odrobinie oleju aż się lekko zarumieni, dodajemy cebulę chwilę podsmażamy, dodajemy paprykę i znowu podsmażamy, następnie zalewamy wodą (ok 2-2,5 l) i bulionem. Kiedy zupa zacznie się gotować dodajemy fasolkę, przecier pomidorowy, posiekany czosnek.Gotujemy na małym ogniu ok 15min. Następnie doprawiamy do smaku- jak lubimy.
3
Osobno gotujemy makaron. Można na końcu w misce dodać łyżkę śmietany. Smacznego
Twoje notatki do przepisu
Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.