Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
12przepisówna
jednogarnkowe
Przepisy zebrane przez: hania29

Spis treści

  • Strogonow3
  • Bogracz5
  • Grochówka wojskowa6
  • Kurczak nieco inaczej7
  • Grochówka8
  • Frykas z indyka i pieczarek10
  • Boeuf Strogonow11
  • Paprykowy gulasz13
  • Lasagne krok po kroku15
  • Zapiekanka z ziemniaków FARMERSKA16
  • Zupa Gulaszowa18
  • Gulaszowa19

Strogonow

Autor: Obserwator
Przepisów: 794 Ocena: 15259
  • 5-6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 papryki ( czerwona i zielona )
  • kieliszek białego wina
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • sól , pieprz

Sposób przygotowania

1 Wołowinę umyłem , osuszyłem, pokroiłem w cienkie paski ( ok. 4 cm długości i 1 cm grubości ). Skropiłem sokiem z cytryny , odstawiłem na godzinę do lodówki.
Umyłem pieczarki pokroiłem w cienkie plasterki . Cebulę obrałem i drobno posiekałem . W rozgrzanym rondlu roztopiłem masło , dodałem cebulę , zeszkliłem , dodałem pieczarki , lekko poddusiłem. Paprykę po umyciu pokroiłem w paski , ogórki konserwowe pokroiłem w słupki.
Mięso oprószyłem mąką , włożyłem do garnka , przesmażyłem krótko na niewielkiej ilości tłuszczu , dodałem bulion , koncentrat pomidorowy , musztardę , wino , paprykę oraz przesmażoną cebulę z pieczarkami , uzupełniłem wodą . W powstałym sosie dusiłem mięso pod przykryciem na wolnym ogniu ,aż było miękkie. Doprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem można zaprawić śmietaną .

Twoje notatki do przepisu

Strogonow Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.