Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
5przepisówna
joanna
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Pasztet warzywny3
  • Zapiekanka z kalafiorem.5
  • roladki drobiowe z brokułami7
  • Grissini ( paluszki chlebowe )8
  • Rafaello na krakersach - przepis bez pieczenia9

Pasztet warzywny

Autor: karolinkakaja
Przepisów: 24 Ocena: 1576
  • 5-6 os.
  • 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • pieczarki, 25-30 dag
  • cebula, 2 szt
  • margaryna, 6 dag
  • groszek, puszka
  • marchew, 30 dag
  • mąka, 4 łyżki
  • Jaja, 8 szt
  • ser żółty, 25 dag
  • sól, wg uznania
  • pieprz, wg uznania

Sposób przygotowania

1 Cebulę przekroić na pół i pokroić w piórka. Pieczarki umyć pokroić w plasterki. Oba składniki dusić na rozgrzanej margarynie stale mieszając (2 dag margaryny odłożyć). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2 Zagotować wodę dodając dodając łyżeczkę soli. Marchew oczyścić, umyć pokroić w krążki, wrzucić na gotującą się wodę - gotować 5-6 minut. Po ugotowaniu przelać zimną wodą.
3 Oddzielić białka od żółtek, Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy żółtka - nadal ubijamy, dodajemy mąkę, sól i pieprz, następnie drobno starty żółty ser- delikatnie mieszamy.
4 W formie wyłożonej natłuszczoną folią aluminiową układać warstwami warzywa i grzyby. Na każdej warstwie rozłożyć masę serowo - jajeczną. Tak przygotowany pasztet wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godziny w temperaturze 150-160°C. Chłodzić ok 8 godzin.
5 SMACZNEGO! :-)

Twoje notatki do przepisu

Pasztet warzywny Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.