Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
179przepisówna
karnawał
Przepisy zebrane przez: anula108

Spis treści

  • Jak zrobić dobre pączki?3
  • Historia i rodzaje pączków6
  • Cała prawda o faworkach9
  • Karnawałowe inspiracje12
  • Wybraliście najlepszy przepis na pączki!15
  • Tłusty Czwartek w wersji fit. Przepisy na dietetyczne desery18
  • Tłusty Czwartek dla zabieganych. Szybkie przepisy na słodkości.21
  • Jak zrobić dobre pączki?24
  • 189954827
  • Nie tylko pączki - ciekawe przepisy na Tłusty Czwartek30
  • Pączki z piwem33
  • Ptysie z kremem waniliowym34
  • Różyczki36
  • Zdrowe pączki z bananów37
  • Bezglutenowe pieczone oponki38
  • Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego39
  • Maślane pączki z czekoladą i fistaszkami41
  • Tureckie pączki43
  • Eklerki kokosowo-wiśniowe45
  • Pączki47
  • Oponki z przepisu mojej Babci.48
  • Pączki 50
  • Pączki tanie52
  • Pączki z toffi53
  • Domowe pączki54
  • Kokosowe donuts55
  • tawa-tawas... 56
  • Racuchy jak puch58
  • Zakręcone pączki angielskie Yum Yums.60
  • Chruściki – najmilsze wspomnienie dzieciństwa62
  • pączki przepis sprzed stu lat…64
  • pączki...66
  • Ptysie68
  • Mocno pomarańczowe mini pączusie69
  • Karnawałowe róże71
  • Pączki hiszpańskie72
  • Róże karnawałowe74
  • Mini pączki serowe76
  • Orzechowy chrust77
  • Pączki78

Pączki z piwem

Autor: Tradycyjna_Kuchnia
Przepisów: 2465 Ocena: 16720
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • tanie

Składniki:

  • mąka pszenna 1 kg
  • żółtko jaja kurzego 12-15 szt
  • Drożdże 12 dag
  • ½ szklanki cukru
  • ½ butelki piwa
  • ½ kostki margaryny (rozpuszczonej)
  • szczypta soli
  • słoiczek konfitury
  • Mleko
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

1 Wykonanie rozczynu:
Drożdże, 2 łyżki cukru, 5 łyżek mleka, 2łyżki mąki wymieszać w misce i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Wykonanie pączków:
Piwo zagotować. Dwoma łyżkami gorącego piwa zalać mąkę i wymieszać( mąka nadal będzie sypka, a tylko lekko sparzona piwem) Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z rozczynem, , mąką i resztą piwa. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, a następnie dodać roztopioną margarynę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy aż stanie się elastyczne i będzie odstawać od ręki. Po czym odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, na stolnicy wysypanej mąką formujemy pączki, do każdego dajemy po łyżeczce nadzienia. Pączki smażymy na silnie rozgrzanym oleju, następnie odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Pączki z piwem Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.