Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
103przepisyna
Kasza na wiele sposobów
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Kasza gryczana z brukselką, kabanosami i wędzonymi śliwkami3
  • Kasza manna z masłem orzechowym, miodem i herbatnikami.5
  • Zapiekana kasza jaglana z twarogiem na słodko7
  • Kasza jaglana po meksykańsku9
  • Fasola z boczkiem i kuskusem na ostro11
  • Knedelki z kaszy jaglanej z mięsem12
  • Turecka sałatka Kisir14
  • Zapiekane pieczarki portobello faszerowane kaszą gryczaną15
  • Kasza jaglana na słodko16
  • kotlety jajeczne z kaszą jaglaną…18
  • Pęczotto z pomidorami i pesto19
  • Migdałowy pudding z kaszy bulgur lub kuskus21
  • Kotlety z cieciorki i kaszy gryczanej.23
  • Pęczotto z burakami24
  • Gryka z warzywami26
  • Mielone mięsno - gryczane28
  • Sokólskie gołąbki30
  • Gołąbki z cielęciną i kaszą perłową31
  • Zapiekana kasza ze szpinakiem, cukinią, serem feta i mozzarellą33
  • Kotlety kuskusowe35
  • Pak choi z kaszą bulgur36
  • Deser jaglany.37
  • Rogaliki jaglane z cynamonem.38
  • kuskus z kurczakiem i pomaranczami39
  • Sałatka z tuńczyka i kaszy kuskus41
  • Kurczak gyros z bulgurem i warzywami43
  • Kurczak curry z warzywami i kaszą jaglaną45
  • Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną47
  • Sałatka z tuńczykiem i kaszą pęczak48
  • Papryka nadziewana bulgurem i kurkami50
  • kremowy pęczak z grzybami 52
  • Kaszotto jaglane z papryką i pieczarkami54
  • Kotleciki jaglano - drobiowe56
  • Pęczak jęczmienny z kurczakiem i warzywami58
  • Pęczak z warzywami59
  • Jaglanka a'la ciasto japońskie60
  • Kotlet petarda z kaszy jaglanej,pieczarek i szpinaku62
  • Kotlety z kaszy jaglanej z pomidorami63
  • Kotlety drobiowe z bulgurem i fetą 65
  • Kuskus z dipem bazyliowym 67

Kasza gryczana z brukselką, kabanosami i wędzonymi śliwkami

Autor: ErJot
Przepisów: 548 Ocena: 4223
  • 1-2 os.
  • 15 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • brukselka 40 dag
  • kabanosy 4 szt
  • wędzone śliwki 6 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula czerwona 1 szt
  • musztarda dijon 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • kasza gryczana 2 woreczki
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

1 Brukselkę oczyszczamy, gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odsączamy. Większe sztuki możemy przekroić na pół.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz /polecam masło klarowane/ i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Oprószamy niewielką ilością soli.
Gdy staną się szkliste dodajemy pokrojone w grubsze plastry kabanosy i wędzone śliwki /pokrojone w paski/.
Kaszę gryczaną prażoną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2 Gdy kabanosy lekko się zrumienią na patelnię dodajemy brukselkę, musztardę i doprawiamy do smaku. Całość podsmażamy jeszcze ok. 5 min. często mieszając.
Porcje kaszy gryczanej rozkładamy na talerzach a na niej brukselkę z kabanosami i dodatkami. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki lub kolendry.

Twoje notatki do przepisu

Kasza gryczana z brukselką, kabanosami i wędzonymi śliwkami Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.