Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
katarzyna stepniak
Przepisy zebrane przez: katarzyna-stepniak-1977

Spis treści

  • Sernik bez sera czyli Sernik na śmietanie3

Sernik bez sera czyli Sernik na śmietanie

Autor: LenaMS
Przepisów: 20 Ocena: 623
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 1/2 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1 margaryna (250g)
  • małe opak. proszku do pieczenia (15g)
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier waniliowy (u mnie Dr Oetker XXL)
  • 3 śmietany 18% po 400g
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania

1 Przepis na klasyczną prostokątną formę. Wyrabiamy ciasto kruche: 3 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 5 żółtek, margaryna, proszek do pieczenia. Można dodać łyżkę śmietany gdyby ciasto było za sypkie. Po wyrobieniu podzielić ciasto na: 1/3 ciasto jasne i 2/3 do którego należy dodać kakao i wyrobić ponownie. Oba ciasta schłodzić ok. 1h w lodówce.
2 Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć schłodzonym i rozwałkowanym kakaowym ciastem. Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
3 Przygotować masę: Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i cukier waniliowy i chwilę miksować. Dodać budynie i ponownie wszystko dokładnie zmiksować. Do masy dodawać po jednej śmietanie i mieszać łyżką! Gotową masę wylać na schłodzone ciasto. Wyrównać powierzchnię. Jasne ciasto zetrzeć na tarce na wierzchu masy tworząc rodzaj kruszonki. Piec ok. 1h-1,20h w 170st. (u mnie było na rumiano, ale nie do suchego patyczka - środek był sprężysty).

Twoje notatki do przepisu

Sernik bez sera czyli Sernik na śmietanie Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.