Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
3przepisyna
Keczup jak zrobić samemu
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Kluski śląskie nadziewane mięsem3
  • Ogórki po kalisku4
  • Keczup jak zrobić samemu5

Kluski śląskie nadziewane mięsem

Autor: edytek
Przepisów: 42 Ocena: 1066
  • > 6 os.
  • 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki, 1-1,5 kg
  • Mąka pszenna, ok. 60-70 dag
  • mąka ziemniaczana, ok. 30 dag
  • jajko, 1 szt.
  • mięso (takie które pozostaje np z rosołu), ok. 0,7 dag
  • cebule, 3 duże
  • margaryna, 2/3 kostki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1 Proporcje podałam trochę "na oko", bo to danie w którym można wykorzystać pozostałe ugotowane ziemniaki i mięso i w zależnośc ile zostało, taka jest porcja. Ziemniaki zmielić, wyłożyć na stolnicę, dodać tyle mąki ziemniaczanej ile ma 1/4 objętości ziemniaków ( ja wykładam ziemniaki i odkrawam z kupki 1/4 i tyle mąki ziemniaczanej dodaję, oczywiście tą 1/4 ziemniaków póżniej dokładam do ciasta). Dodać jajko. Mąkę pszenną dodaję po trochę i zarabiam stopniowo ciasto. Mąki dodaje aż ciasto nie będzie zbyt rzadkie i klejące.
2 Farsz mięsny: mięso ugotowane zmielić, 2 cebule posiekać, posmażyć na połowie margaryny, dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
3 Ciasto kroić na kawałki, formować kuleczki, które potem trzeba rozpłaszczyć na okrągły placuszek, nałożyć farsz, sklejać i formować wałeczki. Gotować w osolonej wodzie. Resztę cebuli posiekać i podsmażyć na pozostałej margarynie, polać kluseczki.

Twoje notatki do przepisu

Kluski śląskie nadziewane mięsem Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.