Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
3przepisyna
KIełbasy
Przepisy zebrane przez: myszka6

Spis treści

  • Krotoszyńska wędzonka3
  • Wędzonka krotoszyńska według Marioli.4
  • Kiełbasa surowa podsuszana6

Krotoszyńska wędzonka

Autor: kuchmariola63
Przepisów: 1658 Ocena: 26184
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • schab nie obrabiany z przyrostami 2,2 kg
  • Solanka:
  • peklosól 100 g
  • cukier 19 g
  • woda 900 ml
  • połamane liście laurowe 10-12 liści
  • ziele angielskie 20 ziaren
  • czosnek pół główki (pokroić w kawałki, nie obierać)

Sposób przygotowania

1 Wykonanie solanki:

W szklance wody zagotowujemy wszystkie przyprawy: czosnek,liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut, parzymy pod przykryciem do ostygnięcia. Ostudzone przelewamy przez sitko i do odcedzonego wywaru dolewamy zimną wodę, aby było 900 ml. Dodajemy 10 dag peklosoli, 19 g cukru i mieszamy do rozpuszczenia.

Nastrzyk:

Nabieramy w dużą strzykawkę z iglicą (szprycą), zimnej solanki i nakłuwając w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa wstrzykujemy solankę. Musimy równo rozdzielić solankę w mięso, łącznie 180 ml solanki.


2 Peklowanie:

Mięso, już po nastrzyku, układamy w garnku kamiennym lub pojemniku z atestem i zalewamy pozostałą, zimną zalewą. Garnek lub pojemnik przykrywamy i wstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce na 6 dni. Temperatura peklowania musi być od 4 do 8 stopni Celsjusza.

3 Osuszanie:

Po 6 dniach peklowania płuczemy mięso w bieżącej, zimnej wodzie z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy. Wieszamy na kij w celu osuszenia. Osuszamy minimum 8 godzin. Osuszony kawałek mięsa umieszczamy w garnkowej wędzarni.

4 Wędzenie:

Wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.

5 Podpiekanie:

Podpiekamy w piekarniku w 90 stopniach Celsjusza 60 minut.

6 Studzenie:

Uwędzone i podpieczone mięso wieszamy na kiju i studzimy w pokojowej temperaturze. Ostudzoną wędzonkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, niech wędlinka sobie odpocznie.



7 Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Krotoszyńska wędzonka Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.