Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
KOPYTKA
Przepisy zebrane przez: arlekin99

Spis treści

  • Kopytka3

Kopytka

Autor: LIDECZKA
Przepisów: 255 Ocena: 18721
  • 5-6 os.
  • 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • ugotowane, zmielone ziemniaki, 1 kg
  • Mąka pszenna, ok. 0,5 kg
  • mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • jajo, 1
  • sól, szczypta

Sposób przygotowania

1 Do ziemniaków dodac jajo, mąki, sól, dokładnie wyrobic.
2 Podzielic na 3-4 części, wytoczyc wałeczki o grubości palca i kroic ukośnie na kluski o długości ok. 3 cm. Ugotowac w lekko osolonej wodzie.
3 Podawac gorące z cukrem i rozpuszczonym masłem (i tartą bułką), śmietanką, pieczarkami z cebulką, ze skwarkami, jako dodatek do mięsa. Świetnie smakują odsmażane. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Kopytka Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.