Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
Kotlety de volaille z serem i pieczar...
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Kotlety de volaille z serem i pieczarkami3

Kotlety de volaille z serem i pieczarkami

Autor: AnkaGotuje
Przepisów: 177 Ocena: 18912
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 500g pieczarek
  • 1/4 kostki masła
  • sól, pieprz
  • tarty żółty ser
  • 2 średnie cebule drobno posiekane
  • 4 podwójne filety z kurczaka (na 8 kotletów)
  • olej
  • mąka
  • bułka tarta
  • 3 jajka

Sposób przygotowania

1 Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztapiam masło, wrzucam cebulkę i podsmażam aż się zeszkli. Dorzucam pieczarki – wygląda, że jest ich dużo, ale za chwilę puszczą sok i ich objętość znacząco się zmniejszy.
2 Filety rozbijam przez folię, tak aby nie porozrywać mięsa, które jest bardzo delikatne.
3 Do pieczarkowego farszu – pieczarki są już miękkie – dodaję żółty ser i chwilę mieszam, tak aby się rozpuścił i ładnie scalił pieczarkową masę. Doprawiam do smaku i wyłączam gaz. Pozostawiam farsz do przestudzenia.
4 Następnie farsz nakładam na kotlety i mięso zawijam podobnie jak naleśniki. Gotowy kotlet dokładnie obtaczam w mące, rozkłóconych jajkach, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej – robię w ten sposób podwójną panierkę, aby były wyjątkowo chrupiąca.
5 Kotlety kładę na gorący olej na patelnię. Smażę na złoto odwracając kotlety co jakiś czas, aby równomiernie zrumieniły się ze wszystkich stron.
6 Następnie przekładam je do naczynia żaroodpornego i zapiekam 10-15 minut w 180 stopniach w piekarniku, najlepiej pod przykryciem.
7 Gotowe kotlety de volaille mają pyszną, chrupiącą panierkę, mięciutkie mięso i rozpływający się w ustach farsz :)

Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Kotlety de volaille z serem i pieczarkami Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.