Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
krucha ciasteczka grzybki
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Grzybki z kremem budyniowym3

Grzybki z kremem budyniowym

Autor: rzelkazag
Przepisów: 22 Ocena: 301
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • Składniki na ok 25 sztuk:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 240g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 laska wanilii
  • Krem:
  • 300g miękkiego masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 750ml mleka
  • 100g mielonych migdałów
  • 1 kieliszek spirytusu
  • Polewa:
  • 2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej
  • 150ml słodkiej 30% śmietanki
  • Dodatkowo:
  • 1 białko
  • mak

Sposób przygotowania

1 Składniki na ciasto siekamy ze sobą, a następnie szybko zagniatamy, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na minimum jedną godzinę.
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części: największa na kapelusze, średnie na blaszki i trzonki.
Ciasto na kapelusze wałkujemy na grubość ok 4m, wycinamy szklanką kółka i nakładamy je na odwróconą do góry dnem foremkę na babeczki wysmarowaną wcześniej tłuszczem i oprószoną mąką pszenną. Dociskamy i ustawiamy na blaszce do pieczenia. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem na kapelusze.
Ciasto na blaszki również wałkujemy na grubość 3mm, wycinamy kółka ciut mniejsze od szerokości szklanki, a w środku robimy jeszcze mniejsze kółeczko np. zakrętką od syropu.
Ostatnią część ciasta przeznaczamy na trzonki. Możemy je formować normalnie w dłoni urywając po kawałku i nadając kształt lub podzielić ciasto na kwadraty i każdy kwadrat zwinąć w rulon. Trzonki wtedy są bardziej kształtne. Końce maczamy w roztrzepanym białku i maku. Zarówno ciasto na kapelusze, blaszki jak i trzonki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 12 minut.
2 Krem:
Mleko przelewamy do garnka, zostawiamy tylko trochę, tak by rozpuścić proszki budyniowe. Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Masło ucieramy, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu aż do jego wykorzystania. Dodajemy wiórki migdałowe oraz spirytus. Masą napełniamy kapelusze grzybków, od spodu przykładamy blaszki, a w ich środek wbijamy upieczony trzonek.
3 Polewa:
Śmietankę podgrzewamy, ale nie zgotowujemy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamane kostki czekolady i zostawiamy na ok 2 minuty. Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady i maczamy kapelusze naszych grzybków. Odstawiamy (najlepiej użyć do tego wkładów na jajka) tak by polewa stężała.

Twoje notatki do przepisu

Grzybki z kremem budyniowym Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.