Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
48przepisówna
Książka Joli
Przepisy zebrane przez: maggiell

Spis treści

  • Ciasto "Puszek"3
  • Szare kluski okraszone skwarkami.4
  • Paszteciki ze szpinakiem i fetą6
  • Drożdżowe sypane zawsze udane8
  • Czarne kluski9
  • Topielec10
  • Hawana - ciasto z ananasem i kokosową bezą11
  • szarlotka z budyniem i kokosową bezą 12
  • jabłecznik z kokosową bezą14
  • Ciasto Snickers15
  • Ciasto Snickers - na cieście midowym16
  • Ciasto maślankowe z wiśniami18
  • Puszysta chmurka19
  • Rogaliki z topionego ciasta drożdżowego21
  • Sernik Babci Tereski23
  • Czekoladowe ciasto bananowe24
  • Łabędzi puch25
  • Ciasto ze śliwkami27
  • Ciasto jogurtowe ze śliwkami29
  • Orzechowiec 30
  • Ciasto budyniowy król31
  • Jabłecznik na kruchym cieście32
  • szarlotka na kruchym cieście…34
  • Pączki ziemniaczane z mięsem36
  • Kartacze38
  • Kartacze39
  • Jabłecznik z budyniem41
  • Ciasto kakaowe z masą budyniowo-wiśniową43
  • Ciasto krówkowo - kakaowe44
  • Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i marchewkowym budyniem45
  • Rogaliki i bułeczki krucho-drożdżowe z nadzieniem47
  • Kolorowe ciasto48
  • ^ Budyniowa pychotka ^49
  • Ciasto z masą budyniową i malinami51
  • Jabłecznik na biszkopcie52
  • Ciasto na kefirze54
  • Ciasto na Kwaśnej Śmietanie z Owocami i Kruszonką.55
  • Ciasto makowe z malinami i kremem/Makowa Panienka 56
  • Niebiański przysmak57
  • Ciasto "Trociniak"59

Szare kluski okraszone skwarkami.

Autor: kuchmariola63
Przepisów: 1561 Ocena: 21463
  • 1-2 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • pulpa ziemniaczana (ciasto na kluski):
  • ziemniaki 2 kg (obranych)
  • jajka kurze 2 szt.
  • mąka ziemniaczana (skrobia z wyciśniętych ziemniaków)
  • mąka pszenna 5 kopiastych łyżek
  • sól 1 łyżka
  • Okrasa:
  • podgardle 15 dag
  • Cebula 1 szt.
  • majeranek 2 szczypty
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • Surówka z kiszonej kapusty:
  • kiszona kapusta 40 dag
  • cebula połowa
  • pieprz ziołowy 2 szczypty
  • oliwa z pestek winogron 2-3 łyżki

Sposób przygotowania

1 Wykonanie ciasta na kluski:

Pulpę ziemniaczaną odciskamy przez ściereczkę na 70%, odciśnięty sok po odstaniu wylewamy, a osiadłe skrobia dodajemy do ciasta. Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto na kluski.

2 wykonanie okrasy:

Pokrojone w kostkę podgardle smażymy na patelni do ładnego zarumienienia się skwarek. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przyprawy.

3 Wykonanie surówki:

Kapustę lekko odciskamy z soku, możemy nożem troszkę rozdrobnić, sok wypijamy, jest bardzo zdrowy. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty, dodajemy olej i pieprz i mieszamy.

4 Wykonanie klusek:

W garnku gotujemy lekko osoloną wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy łyżeczką ciasto ziemniaczane, gotujemy partiami 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Zaraz po wrzuceniu kawałków ciasta do wody mieszamy łyżką, żeby kluski się nie sklejały.


5 Gotowe kluski nakładamy na talerze, polewamy okrasą i podajemy z surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Szare kluski okraszone skwarkami. Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.