Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
kuchnia.ed
Przepisy zebrane przez: edyta

Spis treści

  • Pesto Afrodisiaco3

Pesto Afrodisiaco

Autor: Futka
Przepisów: 957 Ocena: 25641
  • 3-4 os.
  • 30 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 1 drzewko bazylii
  • garść świeżej rukoli
  • mały pęczek lubczyku
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g długodojrzewającego sera Cheddar
  • około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chilli
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka kropel syropu z agawy
  • sól do smaku
  • + makaron penne

Sposób przygotowania

1 Orzeszki piniowe prażymy na patelni, aż zaczną uwalniać swój piękny aromat, a następnie studzimy. Cheddar (najlepiej twardszy, dłużej dojrzewający) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Do rozdrabniacza dodajemy czosnek*, umyte i osuszone zioła, część oliwy z oliwek i miksujemy przez chwilę dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy starty Cheddar, uprażone piniole, kilka kropel syropu z agawy, szczyptę chili oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem**.

Makaron penne gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z pesto i gotowe!

* Pamiętajmy, aby wybierać polski czosnek. Ten chiński popsuje nam smak całego pesto.

** Nie żałujmy pieprzu. Sypnijmy go od serca ;) Pieprz świetnie podkreśli smak całości.

Życzę smacznego! :)


Twoje notatki do przepisu

Pesto Afrodisiaco Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.