Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
57przepisówna
Kurczak
Przepisy zebrane przez: smaker

Spis treści

  • Aromatyczny kurczak w stylu indyjskim3
  • Kurczak na pierzynie z ryżu4
  • Pierś kurczaka6
  • Kurczak w sosie miodowo-musztardowym7
  • Ziołowy kurczak w sosie śmietanowo-serowym8
  • Kurczak w miodzie zapiekany z ziemniakami9
  • Kurczak z chili bazylią i szparagami10
  • Kurczak z grilla na ostro12
  • Czerwone szaszłyki z kurczaka13
  • Kurczak z warzywami z kaszą15
  • Kurczak po chińsku z brokułami16
  • Kurczak z mango i brzoskwiniami18
  • Kurczak w ostro - słodkiej glazurce20
  • Kruchy kurczak z miodem21
  • Kurczak smażony z brokułami22
  • Cebulowy kurczak z pieczarkami23
  • Kurczak w chińskim sosie24
  • Kurczak w marynacie cytrusowej26
  • Kurczak po wietnamsku autentyk27
  • Kurczak z masłem orzechowym i imbirem29
  • kurczak a''la Meksyk30
  • kurczak w słonecznikowej panierce32
  • Paprykowy kurczak z fetą34
  • Kurczak w syropie klonowym35
  • Kurczak na sposób włoski36
  • Kurczak z pomidorami i parmezanem37
  • Kurczak na grill39
  • Pikantny kurczak podany z ryżem i raitą szpinakową40
  • Kurczak po prowansalsku41
  • Kurczak w białym winie42
  • Lekki kurczak na grzaneczkach43
  • Kurczak z brzoskwiniami i tymiankiem45
  • Kurczak prawie wg Nigelli46
  • Kurczak z kaparami w sosie pomidorowym48
  • Kurczak Generała Tso49
  • Kurczak w warzywach51
  • Kurczak w orzeszkach52
  • Kurczak z warzywami53
  • Kurczak z kokosem55
  • Kurczak tikka masala57

Ziołowy kurczak w sosie śmietanowo-serowym

Autor: karolciaa
Przepisów: 17 Ocena: 564
  • 3-4 os.
  • 30 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka, 2-3 pojedyncze
  • cebula, 1 duża
  • śmietana (najlepiej 12%), 200-250 ml
  • ser żółty (tarty), ok 4 łyżki
  • zioła suszone lub świeże (bazylia, oregano, tymianek, natka pietruszki, szczypiorek)
  • czosnek, 2 ząbki
  • olej, 2 łyżki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1 Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy olej i zioła (ilość wg upodobań), oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni do czasu aż się zrumieni.
2 Kiedy mięso nabierze ładnego kolorku podlewamy je odrobiną wody i dodajemy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę. Całość dusimy, aż cebula zmięknie.
3 W międzyczasie mieszamy śmietankę z ziołami i startym żółtym serem (jeśli śmietana jest bardzo gęsta możemy dodać odrobinę wody).
4 Kiedy cebulka zmięknie, wlewamy na patelnię śmietanę z ziołami i serem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość dusimy ok 10 minut...
5 Danie podajemy z ryżem, makaronem, pieczywem czosnkowym lub jak kto woli :)

Twoje notatki do przepisu

Ziołowy kurczak w sosie śmietanowo-serowym Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.