Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
Łosoś
Przepisy zebrane przez: Kanapki

Spis treści

  • Tatar z łososia i awokado z limonkową galaretką3

Tatar z łososia i awokado z limonkową galaretką

Autor: Europa112
Przepisów: 47 Ocena: 828
  • > 6 os.
  • 30 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 300g wędzonego łososia
  • 2 limonka
  • sól i pieprz
  • pęczek koperku
  • 2 dojrzałe awokado
  • galaretka z limonki:
  • 1 limonka
  • 200ml soku jabłkowego
  • 1 chili
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 listki żelatyny

Sposób przygotowania

1 Chili kroimy bez pestek w drobną kosteczkę. Scieramy skórkę z limonki, dodajemy sok z jabłka, cukier i sok z limonki. Wszystko gotujemy. Po lekkim ostudzeniu dodajemy żelatynę uprzednia namoczoną w zimnej wodzie. Wszystko wylewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą ( jak na fotce) i odstawiamy na noc do zastygnięcia.

2 Łososia kroimy w 3 mm kostkę.
Awokado przekrawamy na połowę, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy 2 plasterki z każdej połówki awokado. Plasterki układamy na talerzu i natychmiast skrapiamy sokiem z limonki.
Pozostałą część awokado kroimy w kostkę 3 mm.
Awokado delikatnie mieszamy z łososiem uprzednio mocno skropiwszy sokiem z cytrusa. Solimy, pieprzymy oraz dodajemy połowę posiekanego koperku.
Układamy na plasterkach awokado.
3 Galaretkę kroimy w kostkę i posypujemy nią całą potrawę. Całość dekorujemy koperkiem.
4 Ps1. Limonkę można zastąpić cytryną.
Ps2. Przepis pochodzi z programu kulinarnego " Kochen mit Martina und Moritz"

Twoje notatki do przepisu

Tatar z łososia i awokado z limonkową galaretką Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.