Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
26przepisówna
losoś
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Łosoś - zdrowy czy nie?3
  • Łosoś pieczony6
  • Złocisty łosoś cytrynowy8
  • Farfalle z łososiem9
  • Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym11
  • Łosoś w białym sezamie na puree z ciecierzycy12
  • Łosoś z sosem grzybowym podany z kaszą gryczaną13
  • Łosoś z masłem cytrynowym14
  • Łosoś w sosie cytrynowym15
  • łosoś miodowy16
  • łosoś pieczony17
  • Lekka sałatka z łososiem i fasolą18
  • Łosoś pieczony w musztardzie20
  • Ciepły Bejcowany Łosoś22
  • Smażony łosoś z pieczarkami24
  • Jajecznica z wędzonym łososiem26
  • Łosoś zapiekany w szynce parmeńskiej27
  • Łosoś w papilotach28
  • Łosoś pieczony w folii30
  • Chrzanowa sałatka na Wielkanoc31
  • Łosoś zapiekany w szpinaku32
  • Łosoś w białym puchu33
  • Pasta z wędzonego łososia34
  • Pieczony łosoś35
  • Łosoś w pomarańczach37
  • Pieczony łosoś39
  • ROSYJSKIE BLINY Z ŁOSOSIEM41

Łosoś z sosem grzybowym podany z kaszą gryczaną

Autor: leopard28
Przepisów: 131 Ocena: 2470
  • 1-2 os.
  • 30 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • łosoś, 2 dzwonka
  • grzyby suszone, 25 g
  • cebula, 1
  • olej, 2 łyżki
  • liść laurow, 1
  • ziele angielskie, 2
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka
  • kasza gryczana, 1 woreczek
  • Natka pietruszki, 2 łyżki
  • cytryna, 2 ósemki
  • sól, do smaku
  • pieprz czarny, mielony, do smaku

Sposób przygotowania

1 Grzyby zalać szklanką wody i odstawić najlepiej na noc. Następnego dnia odcedzić grzyby i pokroić na mniejsze kawałki.
2 Na patelni rozgrzać olej, włożyć posiekaną cebulę oraz grzyby, odrobinę osolić, dusić na małym ogniu kilka minut, mieszać co jakiś czas. Następnie wlać bulion i połowę wody z moczonych grzybów. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć i dusić przez około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, następnie wymieszać ją z sosem grzybowym. Zagotować, doprawić solą oraz pieprzem i odstawić z ognia. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
3 Na rozgrzaną patelnię położyć łososia. Usmażonego łososia ułożyć na gorącym sosie grzybowym, posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną, skropić sokiem z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Łosoś z sosem grzybowym podany z kaszą gryczaną Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.