Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
MASA KAWOWA
Przepisy zebrane przez: EWA

Spis treści

  • Tort orzechowy z masą kawową3

Tort orzechowy z masą kawową

Autor: iwonasz
Przepisów: 28 Ocena: 1300
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • orzechy włoskie, 300g
  • cukier puder, 300g
  • cukier wanilinowy, 2 opak
  • Jaja, 12 szt
  • Bułka tarta, 3 łyżki
  • proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
  • Masa kawowa:
  • cukier, 200g
  • żółtka, 4szt
  • Mąka pszenna, kopiata łyżka
  • mocna zaparzana kawa, 1 szklanka
  • masło, 300g
  • Spirytus, 1 kieliszek

Sposób przygotowania

1 Żółtka utrzeć z cukrem do białości dodać cukier wanilinowy,następnie ubić pianę z białek,proszek wymieszać z orzechami i dodawać do żółtek na zmianę ubitą pianę i orzechy.na koniec dodać bułkę tartą i lekko wymieszać.Tortownicę o średnicy ok 26 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą.Piec 45 min w temp 175 stopni termoobieg
2 Przygotowanie masy:żółtka utrzeć z cukrem wmieszać mąkę.Do masy wlać kawę-zimną połączyć i ugotować do powstania kremu-wystudzić.Masło utrzeć dodawać do niego stopniowo ostudzony krem miksować do połączenia na koniec wlać kieliszek spirytusu.
3 Wystudzone ciasto przekroić na trzy części przełożyć masą udekorować wedle uznania smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Tort orzechowy z masą kawową Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.