Do góry

Trwa generowanie książki

Z przepisów, które widzisz poniżej, właśnie przygotowujemy dla Ciebie książkę. W zależności od ich ilości może to potrwać nawet do kilkudziesięciu minut. W książce znajdziesz okładkę, spis treści, zdjęcia, receptury i artykuły.

Nie chcesz czekać? Podaj swój adres e-mail, a powiadomimy Cię, gdy książka będzie gotowa.
Zapisz
Dziękujemy za podanie adresu e-mail.
Po wygenerowaniu książki, na wskazany adres, wyślemy link umożliwiający jej pobranie.

Książka kucharska:

mazurek kajmakowy

Autor: ~ewa

Składniki na formę 22x32cm:
Na ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g masła lub margaryny
1 jajko
50g cukru pudru
Na masę kajmakową:
120g masła
400g masy kajmakowej
Dodatkowo:
kilka łyżek kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki)
orzechy, morele suszone, płatki migdałowe do dekoracji
5-6 os.
30 min
łatwe
przystępne
Przygotowanie

Ciasto: z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt 1cm większy od wymiarów formy, przekładamy do blaszki, dociskamy palcami. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy je dżemem. Pieczemy około 20 minut (aż boki nabiorą złotego koloru). Wyciągamy i zostawiamy do ostudzenia

Podgląd papierowej książki do wydrukowania (z okładką, spisem treści, przepisami i artykułami)