Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
6przepisówna
MIĘSA
Przepisy zebrane przez: dadzibuczek

Spis treści

  • Mięsiwo w sosie z kluskami lanymi 3
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym4
  • Żeberka w miodzie - najlepsze6
  • Winne ćwiartki8
  • Karkówka pieczona w keczupie z cebulą9
  • Staropolskie roladki wieprzowe11

Mięsiwo w sosie z kluskami lanymi

Autor: GREGORHSPEED
Przepisów: 2286 Ocena: 50292
  • 3-4 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 5 łyżek ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 800 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki ryżu
  • 150-200 g makaronu kluski lane
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1 Na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy mięso, rozdrabniając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i smażymy przez chwilę, by aromaty i smaki nabrały mocy.
Później, po jakimś kwadransie, zalewamy gorącym bulionem, wsypujemy ryż i dusimy na wolnym ogniu (od czasu do czasu mieszając, by ryż nam się nie przykleił do dna) przez godzinę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Do sosu dodajemy makaron i mieszając co kilka chwil, gotujemy do jego miękkości.
Podajemy z posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Mięsiwo w sosie z kluskami lanymi Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.