Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
51przepisówna
Mięsko ze słoika do smarowania
Przepisy zebrane przez: mireknowacki

Spis treści

  • Tuszonka wieprzowa w słoiku.3
  • Mielonka z golonki w słoiku.4
  • Mielonka wieprzowa (wersja konserwa w słoiku).6
  • Mielonka7
  • Mortadela w słoiczkach według Marioli.9
  • Mięso z golonki w słoiku.11
  • Pasta z wątróbki i pieczarek.12
  • Pasta z wątróbki13
  • Przysmak śniadaniowy w słoiczkach.14
  • Pasztet z podrobów drobiowych i warzyw.15
  • Biała kaszanka z suszonymi pomidorami, mięsem z indyka i z podgardlem.16
  • Domowa kiełbaska.17
  • Pasztet wieprzowy, pikantny o smaku papryki.18
  • Pasztet smarowny ze słoika19
  • Kiełbasa czosnkowa ze słoika21
  • Mięsny przysmak ze słoika.22
  • Kiełbasa domowa z łopatki24
  • Mielonka kminkowa w słoiczkach.26
  • Mielonka kanapkowa w słoiku.28
  • Mielonka do słoika30
  • Pasztet wieprzowy w słoiku.31
  • Kiełbasa Swojska w słoiczkach.32
  • Biała kaszanka na gęsinie.34
  • Mięso do chlebka35
  • Wieprzowina w sosie własnym.37
  • Tuszonka wieprzowa według Marioli.38
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku.39
  • Kiełbasa czosnkowa z galaretką, w słoiku.41
  • Pasztet drobiowy w słoiczkach, według Marioli.43
  • Pasztet wieprzowo - drobiowy w słoiczkach.44
  • Konserwa z łopatki w słoiku (kiełbasa żywiecka).46
  • Kiełbasa Krakuski w słoiczkach.47
  • Konserwa mięsna z karczku i boczku ze słoja.49
  • Kiełbasa słoikowa z karkówki50
  • Kiełbasa z karczku (wersja słoikowa).52
  • Konserwa z golonki w słoiku.53
  • Kiełbasa żywiecka według Marioli w trzech wersjach: parzona, wędzona i w słoiczkach.54
  • Mielonka z szynki w słoiku.56
  • Szynka wieprzowa ze słoja.58
  • Kiełbasa lisiecka w słoiczku.59

Mielonka z golonki w słoiku.

Autor: skorpionek
Przepisów: 58 Ocena: 886
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • mięso z golonki 1,65 kg
  • Przyprawy:
  • peklosól 28 g
  • pieprz biały 3 g
  • czosnek mielony 3 g

Sposób przygotowania

1 Mięso z golonki płuczemy pod bieżącą wodą.

2 Mięso przepuszczamy przez szarpak lub sito 12 mm. Pół kilograma mięsa przepuszczonego przez szarpak przepuszczamy przez sitko 4 mm.

3 Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól, pieprz i czosnek. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Tak wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy do lodówki w celu peklowania na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie przez chwilę wyrabiamy farsz.

4 Farsz ścisło upychamy do wyparzonych słoiczków, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm.

5 Wlewamy na wierzch po 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.

6 Pasteryzacja:

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.


7 Po procesie pasteryzacji, najlepiej jest wstawić słoiczki do lodówki, ale po potrójnej pasteryzacji można przechować do 6 miesięcy w piwnicy.

8 Golonka ze słoika da się pokroić w cienkie plasterki.

Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Mielonka z golonki w słoiku. Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.