Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
2przepisyna
Mięsne
Przepisy zebrane przez: blanca_krysia

Spis treści

  • Dziewięć pomysłów na schabowego3
  • Bulgogi z wieprzowiny – najpopularniejsze danie z Korei6
  • Spaghetti z klopsikami z białej kiełbasy7

Bulgogi z wieprzowiny – najpopularniejsze danie z Korei

Autor: facetzprzepisem
Przepisów: 144 Ocena: 752
  • 1-2 os.
  • 30 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 250 g cienko pokrojonej wieprzowiny (np polędwiczka wieprzowa)
  • 150 g ugotowanego makaronu noodles, odsączonego i przelanego zimną wodą
  • 1 marchewka pokrojona w talarki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 cebulki dymki, białe części pokrojone w kawałki 2 cm, zielone bardzo drobno
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 1 łyżeczka ziaren białego sezamu
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego (Marynata do mięsa)
  • 1 łyżka brązowego cukru (Marynata do mięsa)
  • 1 łyżka octu ryżowego (Marynata do mięsa)
  • 1 łyżka oleju sezamowego (Marynata do mięsa)
  • 1 mała cebula posiekana (Marynata do mięsa)
  • 3 ząbki czosnku posiekane (Marynata do mięsa)
  • 1 łyżeczka startego imbiru (Marynata do mięsa)
  • pieprz (Marynata do mięsa)

Sposób przygotowania

1 Składniki marynaty łączymy ze sobą o mieszamy z mięsem. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę a najlepiej na całą noc.
2 Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i białe części dymki. Smażymy jedną minutę.
3 Następnie na patelnię dajemy marynowane mięso oraz marchewkę. Smażymy 3-5 minut, ciągle mieszając. Patelnia ma być gorąca, a warzywa chrupiące.
4 Dodajemy ugotowany makaron i smażymy 1 minutę.
5 Ściągamy z ognia, dekorujemy zieloną dymką i sezamem. Podajemy natychmiast.

Twoje notatki do przepisu

Bulgogi z wieprzowiny – najpopularniejsze danie z Korei Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.