Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
mieso
Przepisy zebrane przez: kaciusia

Spis treści

  • miesna rolada z jajkiem otulona boczkiem :)3

miesna rolada z jajkiem otulona boczkiem :)

Autor: anetaa26
Przepisów: 168 Ocena: 5131
  • 5-6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 800 g mielonej wieprzowiny
  • 5 ugotowanych na twardo jaj
  • 1 surowe jajko
  • 2 lyzki bulki tartej
  • 1 cebula
  • 3 zabki czosnku
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 lyzeczka slodkiej mielonej papryki
  • 1 lyzeczka pieprzu
  • 2 lyzeczki domowej vegety
  • 200 g boczku (pokrojonego na maszynie, na jak najciensze plastry)
  • lyzeczka oleju

Sposób przygotowania

1 Do glebszej miski przelozyc mieso, dodac do niego posiekana cebule, zmiazdzony czosnek, jajko, bulke tarta, sol, pieprz, vegete i mielona papryke, dobrze wymieszac (masa ma byc podobna do masy na kotlety mielone- nie dosypywac wiecej bulki, zeby rolada po upieczeniu nie byla zbyt twarda).

2 Na stole rozlozyc plat folii aluminiowej, delikatnie posmarowac ja olejem. Wylozyc na nia mase miesna, uformowac prostokat- dlugosc taka, by mozna bylo ulozyc 5 ugotowanych jaj, na grubosc palca. Na srodku poukladac jajka- jedno za drugim. Uformowac rolade, przekladajac mieso wokol jajek. Gotowa rolade oblozyc plastrami boczku. Konce plastrow, ktore "wisza" podwinac pod spod rolady przy pomocy folii.

3 Calosc (razem z folia) delikatnie przelozyc do prostokatnej formy (u mnie 30x 40), przykryc forme folia aluminiowa (folie ponacinac w kilku miejscach, by para mogla wydostac sie na zewnatrz). Piec 40 min w 180-200 stopniach, po tym czasie zdjac folie i zapiec rolade ok 10-15 minut- do zrumienienia boczku.

Twoje notatki do przepisu

miesna rolada z jajkiem otulona boczkiem :) Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.