Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
5przepisówna
Moja
Przepisy zebrane przez: zagi

Spis treści

  • Duszony schab w sosie z suszonymi grzybami3
  • Ciasto z ananasem i wódką5
  • Gulasz6
  • Łopatka pieczona8
  • Mini placki po węgiersku10

Duszony schab w sosie z suszonymi grzybami

Autor: Bellapi
Przepisów: 200 Ocena: 2864
  • 3-4 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 8 grubych plastrów schabu
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • Sól
  • pieprz
  • 2 - 3 listki laurowe
  • 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1 Schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Lekko rozbijamy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni aż lekko się przyrumienią.
Przekładamy do garnka.
Na pozostałym oleju smażymy drobno posiekaną cebulę.
Przekładamy do całości.
Schab zalewamy wodą aby lekko go przykryła.
Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękki.
W tym samym czasie grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem.
Po ok. 15 - 20 min grzybki odcedzamy, napar wlewamy do schabu.
Grzybki drobno siekamy i dorzucamy do całości.
Gdy schab już będzie miękki wyjmujemy go na półmisek.
Sos doprawiamy solą, pieprzem i obiema mielonymi paprykami.
Zaprawiamy pozostałą mąką.
Zagotowujemy.
Schab aby nie był suchy wkładamy do sosu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą i ogórkiem kiszonym :)

Twoje notatki do przepisu

Duszony schab w sosie z suszonymi grzybami Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.