Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
27przepisówna
Moje gotowanie.
Przepisy zebrane przez: szeryf61

Spis treści

  • Kluski w dziewięciu odsłonach3
  • Sernik wiedeński6
  • sernik wiedeński7
  • Sernik wiedeński8
  • Zebra ciasto10
  • Babka piaskowa11
  • Chłodnik na maślance13
  • Chłodnik14
  • Chłodnik16
  • Łopatka w sosie warzywnym z nutą oregano17
  • Ryba po Grecku18
  • Pulpety w sosie koperkowym19
  • szpinak z fetą20
  • Klopsiki w sosie pieczarkowym22
  • Smaczna Zupa Gulaszowa23
  • Zupa koperkowa z makaronem 25
  • Żurek27
  • Leczo28
  • Zupa botwinka .29
  • Sernik wiedeński Babci Marysi31
  • Kotlet mielony inaczej33
  • Ziemniaczane kulki z nadzieniem.34
  • Roladki z filetów drobiowych36
  • Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami.37
  • Placki po węgiersku z gulaszem z indyka39
  • Placek po wegiersku z sosem grzybowym41
  • Placek po węgiersku43
  • Danie z ryzem ala andzia45

Sernik wiedeński

Autor: monialubi
Przepisów: 237 Ocena: 2828
  • > 6 os.
  • 30 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • 1kg białego sera
  • 200g cukru
  • 250g masła
  • 8 jajek
  • garść migdałów
  • garść rodzynek
  • duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania

1 Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
2 Biały ser dokładnie zemleć, najlepiej dwa razy. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.
3 Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić.
4 Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę (10 minut), białka ubić na sztywną pianę.
5 Do zmielonego sera dodać kolejno żółtka, masło, cukier waniliowy i mąkę. Zmiksować krótko na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać rodzynki, migdały i pianę z białek i wymieszać delikatnie szpatułką.
6 Masę przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec 60-70 minut. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.
7 Chłodny sernik polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Sernik wiedeński Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.