Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
19przepisówna
moje smaki
Przepisy zebrane przez: wiesinek

Spis treści

  • Szaszłyki z ziołowym dipem lub domowym ayranem3
  • kiełbasa swojska4
  • Kiełbasa domowa wędzona I5
  • Zupa chrzanowa7
  • kapsalon9
  • Sałatka brokułowa z prażonym słonecznikiem11
  • Tradycyjne placki ziemniaczane12
  • Śledzie (matiasy) korzenne14
  • Udka ala polonezy16
  • Szynka z rękawa18
  • Kurczak z czerwoną fasolą20
  • Gulasz z łopatki wieprzowej z aromatycznym sosem.22
  • Gulasz węgierski.24
  • Kotleciki z kurczaka w cieście majonezowym26
  • Strogonow drobiowy - przepyszne danie 28
  • Kurczak pieczony z ziemniakami i oliwkami30
  • Kotleciki z kurczaka z papryką i mozzarellą31
  • Potrawka warzywna z kurczakiem33
  • Roladki ze schabu34

Szaszłyki z ziołowym dipem lub domowym ayranem

Autor: madziak
Przepisów: 71 Ocena: 1862
  • 3-4 os.
  • 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • mięso mielone (najlepiej wołowina bądź baranina), 30 dkg
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • cumin, pół łyżeczki
  • przyprawa kebab- gyros, łyżeczka
  • jajko, 1
  • ew, bułka tarta
  • świeża kolendra, garść
  • chili, pół łyżeczki
  • na dip:
  • mały jogurt grecki
  • łyżka - dwie majonezu
  • czosnek, ząbek
  • świeże zioła (kolendra,koperek, pietruszka), duża łyżka
  • ew. sól

Sposób przygotowania

1 Przepis prosty i banalny, domowa alternatywa tureckich barów.
2 Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną drobno cebulą i czosnkiem, doprawić chili, cuminem, przyprawą gyros, solą i pieprzem. Dodać drobno posiekaną kolendrę. Wyrobić na jednolitą masę. Jeśli mięso jest za luźne dodać odpowiednią ilość bułki tartej. Odstawić do lodówki na godzinę lub dwie. Z mięsa zrobić rulony; nabić na patyczki do szaszłyków. Piec najlepiej na prawdziwym grilu :) ale patelnia grilowa też daje radę :)
3 Dip ziołowy: do jogurtu i majonezu dodać zmiażdżony ząbek czosnku oraz posiekane zioła. wymieszać, można doprawić solą do smaku.
4 Zamiast dipu polecam do popicia domowy ayran: w blenderze zmiksować 2 szklanki gęstego naturalnego jogurtu ze szklanką wody gazowanej, garstką kolendry i szczyptą soli. Podawać schłodzony.
5 Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Szaszłyki z ziołowym dipem lub domowym ayranem Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.