Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
171przepisówna
Moje ulubione
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Dietetyczny filet z kurczaka z marchewką3
  • Dietetyczny gulasz z piersi kurczaka4
  • Pieczone kotlety mielone / Odchudzone, dietetyczne mielone 5
  • Dietetyczny bigos - dla diabetyka w sam raz!6
  • sałatka z makaronem7
  • Karkówka z pieczarkami8
  • Marynata miodowo-musztardowa do mięs9
  • Muszle faszerowane mięsem10
  • Chłopski garnek (danie jednogarnkowe)12
  • Zupa hamburgerowa – danie jednogarnkowe13
  • Bogracz wieprzowy15
  • Szczawiowa - wiosenna zupa17
  • Pulpety w sosie warzywnym19
  • Sałatka z makaronem i kurczakiem21
  • Sałatka z kurczakiem22
  • zapiekanki24
  • Kurczak zapiekany na ryżu25
  • Surówka z marchewki27
  • Surówka z sałaty28
  • Surówka z kalafiora30
  • Surówka z kalarepki32
  • Surówka z kalarepki33
  • Surówka z kalarepy w wersji klasycznej35
  • Murzynek37
  • Gofry38
  • Pieczeń rzymska z jajkiem40
  • Szybki bigosik z młodej kapustki42
  • Sernik wielkanocny „na bogato” 44
  • Sałatka ;-)45
  • Kolorowa babka wielkanocna46
  • Żurek wielkanocny48
  • Sałatka śledziowa warstwowa50
  • Waniliowe chruściki kwiatki51
  • szybka sałatka ...52
  • Kacapoły lasowiackie z serem.54
  • Wątróbka wieprzowa w sosie cebulowym.55
  • Łazanki z kapustą i boczkiem56
  • Gołąbki bez zawijania57
  • Pasta z makreli wędzonej, twarogu i jajek.59
  • Pasta z makreli i twarogu61

Zupa hamburgerowa – danie jednogarnkowe

Autor: UwagaBabciaEwa
Przepisów: 205 Ocena: 89629
  • 5-6 os.
  • 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • około 1 kg mięsa mielonego (takie jakie lubimy) - użyłam wołowo-wieprzowego
  • 1 puszka 400 g pomidorów krojonych
  • 1 puszka 400 g kukurydzy
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki (około 200 g)
  • 1 cebula (około 120 g)
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • około 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • około 2 litrów wywaru warzywnego lub wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ½ łyżeczki estragonu
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1 Umyte łodygi selera naciowego, przekrawam wzdłuż na pół i drobno kroję.
Obrane ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do selera.
Oczyszczoną i umytą marchew kroję w cienkie plasterki i dodaję do pozostałych składników.
Papryczkę chili razem z nasionkami drobniutko kroję, czosnek również drobniutko kroję i dodaję do pozostałych składników.

Cebulę kroję w drobną kostkę i przekładam do osobnej miseczki.
2 W garnku rozgrzewam olej, dodaję cebulę, mięso i smażę około 12 minut.

3 Następnie dodaję warzywa, dodaję zioła (oprócz majeranku), wywar, doprawiam solą i gotuję pod przykryciem, od momentu zagotowania 10-15 minut, do miękkości ziemniaków.

4 Następnie dodaję, pomidory, odsączoną kukurydzę, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszam i jeszcze gotuję około 10 minut.

5 Pod koniec gotowania, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam, dodaję majeranek – zupa jest gotowa.

Zupa hamburgerowa jest gotowa, na talerzu posypuję natką pietruszki. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Zupa hamburgerowa – danie jednogarnkowe Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.