Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
Przepisy zebrane przez: asia_022

Spis treści

  • Przysmak kanapkowy3

Przysmak kanapkowy

Autor: madziak
Przepisów: 71 Ocena: 1905
  • 3-4 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • Karkówka lub łopatka, 80 dkg
  • surowy, wędzony boczek, 40 dkg
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • sól, pieprz, majeranek, do smaku
  • jeśli lubimy do w/w mięsa możemy dodać również kawałek wołowiny
  • niecałe pół szklanki zimnej wody
  • płaska łyżka żelatyny

Sposób przygotowania

1 Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić razem z boczkiem w maszynce. Dodać przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku (uważać na sól, bo boczek jest dosyć słony). Dolać wodę i wsypać żelatynę. Dokładnie wyrobić.
2 Słoiki wyparzyć, pokryki wygotować.
3 Do suchych słoików nakładać mięso (nie do pełna, zostawić około 2-3 cm luzu), mocno dokręcić zakrętki.
4 Słoiki wstawić do dużego garnka zalać zimną wodą do 2/3 wysokości, zagotowć na małym ogniu. Gotować około 4 godzin lub dwukrotnie po 2 godziny. Pozostawić do wystygnięcia.
5 Mięsko swietnie smakuje ze świeżym chlebem. I co ważne bez żadnej chemii :) Po schłodzeniu na wierzchu słoika powstaje cienka warstwa smalczyku a całe mięso otacza smaczna galaretka. Mała uwaga: dla uzyskania korzystniejszej barwy gotowego produktu, zamiast zwykłej soli można użyć peklosól.

Twoje notatki do przepisu

Przysmak kanapkowy Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.