Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
15przepisówna
naleśniki
Przepisy zebrane przez: Poetka69

Spis treści

  • Tort naleśnikowy z warzywami3
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem5
  • Naleśnikowe sushi7
  • Krokiety z serem, pieczarkami i kapustą8
  • Naleśniki kokosowe 10
  • Naleśniki na zsiadłym mleku:)12
  • Naleśniki z serkiem waniliowym i dżemem malinowym14
  • Naleśniki z dżemem marchewkowym15
  • Krokiety mięsno-grzybowe16
  • krokiety z pieczarkami18
  • Naleśniki na maślance20
  • Naleśniki serowo-pomarańczowe22
  • Naleśniki z białym serem23
  • Naleśniki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami oraz mozzarellą 24
  • Naleśniki z białym serem25

Tort naleśnikowy z warzywami

Autor: patusia5
Przepisów: 263 Ocena: 8162
  • 3-4 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • Na naleśniki (5szt):
  • szklanka mąki, szklanka mleka, pół szkl wody gazowanej, 1 jajko, 2 łyżki oleju
  • sól, Gałka muszkatołowa
  • Na nadzienie warzywne:
  • 2 marchewki, 4 różyczki brokuł, kawałek pora,5 pieczarek, ząbek czosnku
  • pół małej cukinii, 1 papryka czerwona,
  • sól, pieprz
  • 150g startego sera żółtego
  • Na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 500ml mleka,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Dodatkowo:
  • garśc pokrojonych orzechów laskowych

Sposób przygotowania

1 Naleśniki: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, odstawiamy na 30 min. Ciasto nie powinno być za gęsto, musi łatwo rozprowadzać się po patelni. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy niezbyt cienkie naleśniki.
2 Nadzienie: marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w drobną kostkę, brokuł drobno kroimy, por kroimy w półtalarki. Cukinię myjemy i ze skórką ścieramy na grubych oczkach. Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy w cienkie plasterki.

Marchew, por i paprykę podsmażamy na łyżce oliwy, po chwili dodajemy brokuł, cukinię i chwilę smażymy. Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem, przekładamy do pozostałych warzyw, mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami i odstawiamy.

3 Sos beszamelowy: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy podgrzewając rondelek na małym ogniu. Gdy mąka z masłem się połączy wlewamy mleko cały czas mieszając. Powinien powstać gładki sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy gałkę. Sos cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Do sosu przekładamy podsmażone warzywa i lekko mieszamy.

4 Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Warstwami układamy: naleśnik - sos z warzywami - starty ser aż do wykończenia składników. Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos z warzywami posypany startym serem i krojonymi orzechami. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 30 minut. Kroimy po przestudzeniu (około 20 minut).

SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Tort naleśnikowy z warzywami Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.