Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
Obiad
Przepisy zebrane przez: Klaudius89

Spis treści

  • Gulasz z żołądków indyczych3

Gulasz z żołądków indyczych

Autor: SmallBlack
Przepisów: 1 Ocena: 11
  • 3-4 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • żołądki indycze ok.1 kg
  • por (biała część)
  • czosnek 1-2 ząbki
  • marchewka 1 szt.
  • pieczarki 300 g
  • papryka czerwona 1 szt.
  • natka pietruszki
  • czubryca czerwona (bułgarska przyprawa, jeśli brak użyć czerwonej papryki słodkiej i ostrej,cząber oraz rozmaryn)
  • sól,pieprz
  • liscie laurowe 2 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.

Sposób przygotowania

1 Zołądki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, opłukać i dokładnie wycisnąć z krwi.W rondlu lub w większej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojonego w półplasterki pora, następnie drobno posiekany czosnek.Chwilę podsmażyć uważając by się nie zbrązowiło.Dodać pokrojone żołądki, liście laurowe i ziele angielskie.Przemieszać, chwilę podsmażyć, posolić, popieprzyć, zalać wodą tak by tylko je przykryć i gotować ok. godzinę.

Marchewkę obrać i pokroić w grubsze talarki,pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki.Czerwoną paprykę umyć ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Na patelni na maśle podsmażyć marchewkę,pieczarki oraz paprykę.Pod koniec smażenia lekko posolić i popieprzyć.Zawartość patelni dodać do żołądków.

Przyprawić dość sporo czubrycą lub czerwonymi paprykami, cząbrem i rozmarynem suszonym.Dolać wody jeśli trzeba.Dusić na malutkim ogniu ok. 30 min. lub dłużej, w zależności czy żołądki i warzywa są już miękkie.

Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.Jeśli gulasz jest za rzadki można go zagęścić mąką.

Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i swojskim ogórkiem kiszonym, ale dodatki można dobierać wedle uznania.

Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Gulasz z żołądków indyczych Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.