Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
10przepisówna
Obiady
Przepisy zebrane przez: MagdaC

Spis treści

  • Kluski3
  • Naleśniki z pieczarkami i sosem bazyliowym4
  • Udka w miodowo musztardowej marynacie6
  • Chili con carne7
  • Chow Mein8
  • Placki po węgiersku10
  • Ryż z jabłkami11
  • Zupa z soczewicy13
  • Zupa z ciecierzycy14
  • Kaszotto z kurczakiem16

Kluski

Autor: ciacho50
Przepisów: 516 Ocena: 6584
  • 3-4 os.
  • 30 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • skrobia ziemniaczana
  • 1 jajko
  • łyżka soli

Sposób przygotowania

1 Ziemniaki obrać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Najlepiej ugotować dzień wcześniej. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać całe jajko. Masę ziemniaczaną umieścić w naczyniu, podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dołożyć odjęte ziemniaki i zagnieść, do połączenia się składników.

Łyżką nakładać jednakowe porcje i formować rękoma kuleczki, palcem robić w środku dziurkę.
Gotować w osolonej wodzie ok. 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Podawać ze smażoną cebulką lub sosami.


Twoje notatki do przepisu

Kluski Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.